Πλουμή - Παραγιουδάκης

Δωρεάν δράσεις πολιτισμού από την Περιφέρεια Κρήτης


Δωρεάν εκδηλώσεις πολιτισμού για τους δικαιούχους του κοινωνικού προγράμματος ΤΕΒΑ, οργανώνει και υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.


Συγκεκριμένα στα πλαίσια υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων «Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης» που αφορά στον Πολιτισμό-Αθλητισμό, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ. Οι θεατρικές παραστάσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσω ΤΕΒΑ θα ξεπεράσουν σε αριθμό τις 100 και θα δοθούν δωρεάν σε όλη την Κρήτη, παρέχοντας την δυνατότητα στους ωφελούμενους του προγράμματος να παρακολουθήσουν ποιοτικά θεατρικά έργα. 


Οι εκδηλώσεις πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ ξεκινούν με την θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης», λογοτεχνικό έργο του μεγάλου μας Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. 


Στην έναρξη του προγράμματος με τις θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάζεται το θεατρικό έργο «Καπετάν Μιχάλης» από τη θεατρική Ομάδα «Mist» σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη. Οι θεατρικές παραστάσεις με τον «Καπετάν Μιχάλη» θα δοθούν σε 11 δήμους του νησιού το επόμενο διάστημα από 13-28 Ιουλίου και σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης δόθηκε συνέντευξη τύπου με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώς Βρέντζου-Σκορδαλάκη, του σκηνοθέτη-ηθοποιού Βασίλη Βασιλάκη, και των ηθοποιών Κωνσταντίνας Κουτουλάκη, Νίκης Δουλγεράκη, Ηλία Τσατσαρώνη και Τίνας Τζάθα. 


Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη αναφερόμενη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων πολιτισμού επεσήμανε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου. «Η Περιφέρεια Κρήτης στα πλαίσια του προγράμματος ΤΕΒΑ για την στήριξη των ευπαθών οικονομικά οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση, εκτός από την διανομή τροφίμων υλοποιεί και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού σε όλο το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι θεατρικές παραστάσεις που ξεκινούν από σήμερα και αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν καθ’ όλη την διάρκεια του Καλοκαιριού» και πρόσθεσε: «Η πρώτη εκδήλωση πολιτισμού αφορά στη θεατρική μεταφορά του «Καπετάν Μιχάλη» του κορυφαίου λογοτέχνη μας Νίκου Καζαντζάκη, που θα παρουσιαστεί σε όλη την Κρήτη. Η επιλογή του έργου δεν έγινε τυχαία, καθώς όπως είναι γνωστό φέτος εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο το έτος «Νίκος Καζαντζάκης».

Από την πλευρά τους ο σκηνοθέτης Βασίλης Βασιλάκης και η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτουλάκη ευχαριστώντας θερμά για την συνεργασία την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρο Επιτροπάκη δήλωσαν:

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης: «Των παραστάσεων θα προηγούνται ένα βιωματικό σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο με άξονα την παράσταση, ένα τρόπο προσέγγισης της παράστασης όπου οι συμμετέχοντες θα καταλάβουν διαδικασίες και τρόπους προσέγγισης οι οποίοι οι ίδιοι αργότερα θα μπορέσουν να το μεταφέρουν ή να το εντάξουν μέσα στις ομάδες τους ή προσωπικά ο καθένας».

Η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κουτουλάκη: «Η μεταφορά των λογοτεχνικών έργων του Καζαντζάκη στο θέατρο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο λόγος του είναι δύσκολος, για εμάς που είμαστε Κρητικοί, είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και απαιτητικό το εγχείρημα, δεν είναι θεατρικό το κείμενο, οπότε υπάρχει μια «πάλη» ανάμεσα στην αφήγηση και στους ρόλους. Πρέπει να ενσαρκώσεις έναν ρόλο και ταυτόχρονα να είσαι και αφηγητής».

Συντελεστές :

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ:

Βασίλης Βασιλάκης

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ:

Μαίρη Τρακάκη, Βασίλης Βασιλάκης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Τίνα Τζάθα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Χριστίνα Σαρλάμη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ:

Πέννυ Κτενά


Πρόγραμμα στη Κρήτη


Παραστάσεις (πριν τις παραστάσεις 18:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί Βιωματικό Σεμινάριο)

13 Ιουλίου - Σητεία:Άλσος Χλουβεράκη 21:00

15 Ιουλίου - Αγ. Νικόλαος: Πλάζ ΕΟΤ 21:00

16 Ιουλίου - Ιεράπετρα: Γ΄Γυμνάσιο 21:30

17 Ιουλίου - Ρέθυμνο: Σπίτι Πολιτισμού 21:00

18 Ιουλίου - Ηράκλειο: Πύλη Βηθλεέμ1:00

20 Ιουλίου - Μοίρες: Πολύκεντρο Δήμου Φαιστού 21:00

22 Ιουλίου - Πέραμα: Μυλοποτάμου Ανοιχτό Θέατρο Περάματος 21:00

23 Ιουλίου - Σπήλι: Aγ.Βασίλειος Αιθ. Εκδηλώσεων Δημαρχείου 21:00

26 Ιουλίου - Αποκόρωνα Χανίων: Εμπρόσνερος–θέατρο Μαχαιρών 21:00

27 Ιουλίου - Πλατανιά Χανίων: Ξαμουδοχώρι-Αύλειος χώρος Πολ.Συλλ 21:00

28 Ιουλίου - Δήμος Χερσονήσου:Θεατράκι Αγ. Παρασκευής 21:00