Πλουμή - Παραγιουδάκης

Με την αξιοποίηση της καινοτομίας και στον πρωτογενή τομέα θα παράξουμε ανταγωνιστικότερα, ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε ημερίδα της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης


Με την αξιοποίηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή ανταγωνιστικών, ποιοτικών, ασφαλών αγροτικών προϊόντων οι παραγωγοί της Κρήτης θα καταφέρουν να «πρωταγωνιστήσουν» στην Ευρωπαϊκή αγορά με τα προϊόντα τους, προς όφελος των ίδιων, του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και της οικονομίας του νησιού ευρύτερα. 

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης – Εργαλείο Ανάπτυξης - Σήματα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» & «κρητικό μπακάλικο», που πραγματοποιήθηκε στις Αρχάνες και οργανώθηκε από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.



Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην ημερίδα, όπως επίσης όλα τα στελέχη για την οργάνωση της, επεσήμανε ότι «με τη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, αναδεικνύοντας την Κρήτη σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, θα δουλέψουμε μαζί, επεκτείνοντας τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Ενώσεις, αλλά και με όλους τους μεμονωμένους παραγωγούς προκειμένου να αυξήσουμε την κατανάλωση των Κρητικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης αλλά και να ενισχύσουμε την αξιοποίηση του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού, οινικού τουρισμού».

Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες του νομού, τόσο του κλάδου των τροφίμων, όσο και της εστίασης, καθώς επίσης και οι ξενοδοχειακές μονάδες για την προσπάθεια, που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, με τα σήματα «κρήτη» και την προβολή και προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Παράλληλα έγινε παρουσίαση του εγκεκριμένου τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης «The European Food Masters – Taste the Authentic».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας Ενέργειας Νίκος Καλογερής, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης, Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού, Κώστας Φασουλάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Δακανάλης και Ειρήνη Χαϊνάκη - Παχάκη, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελος Καπετανάκης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Φωτάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, αγρότες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και παραγωγικών τάξεων.

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης Τάσος Κουρουπάκης, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για τη φιλοξενία και την στήριξη, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της Αγροδιατροφικής. Παράλληλα ο κ. Κουρουπάκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, με την επιλογή του στη θέση αυτή αναφέροντας: «Μια πρόκληση μεγάλη και σημαντική για μένα που με σκληρή δουλειά και συνεργασία, θα πάμε τη συλλογική αυτή προσπάθεια, ένα βήμα παρακάτω».

Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε, ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία και αναγκαιότητα της προσπάθειας που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου.

Η παρουσίαση των σημάτων έγινε από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παραρτήματος Κρήτης και Αντιπρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Αλέξανδρο Στεφανάκη και το στέλεχος της Βίκυ Νταγιαντά.

Παρουσίαση επίσης εστιασμένη στα προγράμματα και την εξωστρέφεια έκανε ο Γιώργος Ανδρεαδάκης Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ηρακλείου Νίκος Μηλιαράκης με θεματική τον κλάδο της Οινοποιίας και παραδείγματα συλλογικότητας.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα της προσπάθειας από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, και όπως τονίστηκε, μόνο με τη συνεργασία και την οργάνωση τα προϊόντα του νησιού, θα αποκτήσουν τη θέση και την αγοραστική δύναμη που τους αξίζει, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη διασύνδεση των δύο πυλώνων της οικονομίας, του πρωτογενή με τον τουριστικό κλάδο, με σκοπό την καθιέρωση της Κρήτης ως γαστρονομικό προορισμό.

Οι επιχειρηματίες, ενημερώθηκαν για όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, προσκλήσεις αγοραστών, διαφήμιση, έντυπα κ.α.) καθώς και για τα οφέλη, που θα έχει για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα του νησιού.



Την ημερίδα συντόνισε το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης αρμόδια για θέματα πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη. Η επόμενη προγραμματισμένη ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 5 Αυγούστου στην Ασή Γωνιά, στα Χανιά.