Πλουμή - Παραγιουδάκης

Φεστιβάλ Ταξιδεύοντας Αγγλία του Μουσείου Καζαντζάκη


Το Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά είναι πάλι έτοιμο να μας υποδεχθεί στο φεστιβάλ που για δεύτερη χρονιά πραγματοποιεί!

Το Μουσείο Καζαντζάκη, πιστό στο ετήσιο ραντεβού που υποσχέθηκε από το 2016, προετοιμάζει το φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας». Η φετινή διοργάνωση, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του «Έτους Καζαντζάκη», θα είναι αφιερωμένη στην Αγγλία και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και στη Μυρτιά από 12 έως 16 Ιουλίου 2017. 


Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογος Μυρτιάς, και με την ευγενική χορηγία του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη αλλά και τη βοήθεια πλήθους φίλων και υποστηρικτών του Μουσείου.
Μέσα από το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Αγγλία», το Μουσείο Καζαντζάκη θα μεταφέρει στο κοινό την εγγλέζικη ατμόσφαιρα, όπως την έζησε ο Καζαντζάκης, και θα του συστήσει τον λαό αυτό μέσα από τα δικά του κείμενα και τη δική του διεισδυτική ματιά.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε στην Αγγλία από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 1939, προσκεκλημένος του Βρετανικού Συμβουλίου. Η Αμερικανίδα Τζόι Μακλάουντ (Joe McLeod), που είχε χρηματοδοτήσει την έκδοση της Οδύσσειας, του παραχώρησε το σπίτι της στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον. Σ’ αυτή την κατοικία, όπου παλαιά έμενε η κόρη του Σαίξπηρ, ο Καζαντζάκης έγραψε την τραγωδία Ιουλιανός, υπό τους ήχους των πολεμικών αεροπλάνων.

Οι εντυπώσεις του από αυτό το ταξίδι γράφτηκαν στην Αίγινα το καλοκαίρι του 1940.

«Αγάπησα το λαό αυτόν, θάμασα τις θεμελιακές για τον άνθρωπο αρετές του∙ την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια, το πείσμα, την αντοχή, την πειθαρχία. Λίγα λόγια, πολλά έργα, ανθρωπιά μεγάλη».

Ένα πενθήμερο γεμάτο Λόγο και Τέχνη: αναγνώσεις, θέατρο, χοροθέατρο, μουσική, εκθέσεις, δρώμενα, παιδικές δράσεις.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.