Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ξεκινούν οι εργασίες του συνεδρίου για την Εθνική Αντίσταση


Αρχίζουν αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Πολλαπλών εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καστελλίου, οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιείται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και συνδιοργανώνουν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού (ΔΟΠΑΠ) και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού.

Το Συνέδριο έχει τίτλο : «Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Πενήντα ένα επιστήμονες, ερευνητές, ιστοριοδίφες, θα παρουσιάσουν στις τέσσερις ημέρες των εργασιών νέα στοιχεία, νέα γνώση που αφορά την περίοδο της κατοχής, μια περίοδο που η Κρήτη είχε την πρωτοπορία στην Εθνική Αντίσταση.
Οι εργασίες του Συνεδρίου έχουν οριοθετηθεί σε εννέα (9) συνεδρίες. Την Παρασκευή 7 Ιουλίου, οι εισηγήσεις θα γίνουν στο Θραψανό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Καταστήματος. Το Σάββατο 8 Ιουλίου θα γίνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και την Κυριακή 9 Ιουλίου στο Καστέλλι στην αίθουσα Πολλαπλών εκδηλώσεων του Γυμνασίου Καστελλίου.


Στο χώρο του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν :

α) Έκθεση βιβλίου για την Εθνική Αντίσταση της Κρήτης από το βιβλιοπωλείο του κ. Κυριάκη

β) Αναρτημένες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από τη Μάχη της Κρήτης του προσωπικού αρχείου του κ. Εμμανουήλ Μακράκη και

γ) Ανέκδοτα έγραφα - τεκμήρια για το πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου των ετών 1942-1943, που αφορούν την καταναγκαστική εργασία (από το αρχείο του Παπαδάκη Κωνσταντίνου).