Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Μυρτιά


Στη μεγάλη προσωπικότητα και στο πολυσήμαντο έργο του παγκόσμια αναγνωρισμένου συγγραφέα-διανοητή Νίκου Καζαντζάκη που ανέδειξε την Κρήτη και τον Ελληνισμό ως τα πέρατα του κόσμου, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας στο νησί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Αρναουτάκης στην προσφώνηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο χωριό του Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά τόνισε ότι, ο Καζαντζάκης και τα μηνύματα του είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα σήμερα σε μια περίοδο κρίσης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας.



«Η συμμετοχή σας, στις εκδηλώσεις για το έτος «Νίκος Καζαντζάκης», προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, τονίζοντας την ιστορική και διαχρονική αξία του μεγάλου Κρητικού στοχαστή. Του πιο πολυταξιδεμένου Έλληνα συγγραφέα» είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Αρναουτάκης ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του στην Κρήτη και στο χωριό του Καζαντζάκη του έδωσε ενθυμήματα με το πολυσέλιδο βιβλίο «Μίλιε μου Κρήτη από τα παλιά» μια επιμελημένη έκδοση της Περιφέρειας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Τις εκδηλώσεις στην Κρήτη για το «Έτος Καζαντζάκη» συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων, Χερσονήσου, Οροπεδίου Λασιθίου και Μαλεβιζίου, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών και του επιμορφωτικού προγράμματος «Στα ίχνη του Καζαντζάκη στη Κρήτη» είναι παρόντες 70 νέοι Ελληνικής καταγωγής από την Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία και Μολδαβία.

Πριν την προσφώνηση του Περιφερειάρχη στη Μυρτιά, το χωριό του Ν. Καζαντζάκη έγινε επίσκεψη -ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μουσείο Καζαντζάκη και ομιλία του καθηγητή κ Χαραλαμπάκη ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης, ο πρόεδρος του Μουσείου κ Ταρουδάκης και η Δ/ντρια Β. Τσακα. Το πρωί σήμερα έγινε στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο Ηρακλείου-​υποδοχή από Τοπικές Αρχές-Επιμνημόσυνη Δέηση-Κατάθεση Στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και των 70 ομογενών νέων.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

18:30 Άφιξη στο Πολύκεντρο Δημοτικό κτίριο στο Κράσι του Δήμου Χερσονήσου ​στην εκδήλωση με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αλεξίου στο Κράσι».

Χαιρετισμός του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη κ. Γεωργίου Στασινάκη-Ομιλία της κας Γ. Ιεραπετριτάκη-Ομιλία του κ. Ν. Χρυσού.

19:20 Άφιξη στο Καμπάνειο Ίδρυμα στο Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου σε ​εκδήλωση-υποδοχή και χαιρετισμός του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Π. ​Παπαδάκη και ακολουθεί:

Δρώμενο με θέμα «Καζαντζάκης και Μινωικός Πολιτισμός» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη-Προβολή εργασιών των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη-Βράβευση των τριών καλυτέρων εργασιών από τους συμμετέχοντες νέους ομογενείς στο διαγωνισμό αναφορικά με τον Ν. Καζαντζάκη και Α. Παπαδάκη στο χώρο του Καμπάνειου Ιδρύματος.

22:15 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θερινό κινηματογράφο Αρχανών-Παγκόσμια πρώτη προβολή του making of της κινηματογραφικής ταινίας ​«Νίκος Καζαντζάκης» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Αμέσως μετά το ​πέρας της ταινίας αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ​αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» προκειμένου να επιστρέψει ​στην Αθήνα.