Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σεισμολόγοι για Κω: Θα γίνουν μετασεισμοί ως 6 Ρίχτερ μέχρι τέλος Ιουλίου


Να ξαναβρεί τη ζωή της προσπαθεί η Κως μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 100 ανθρώπους.

Οι ζημιές ιδίως στην πόλη της Κω είναι τεράστιες με έμφαση στις υποδομές και στο λιμάνι ενώ μεγάλοι είναι οι φόβοι για το πλήγμα στον τουρισμό εν μέσω καλοκαιριού.

Οι σεισμολόγοι αφού αναθεώρησαν το μέγεθος του σεισμού προς τα πάνω - αντί για 6,5 ρίχτερ ήταν τελικά 6,6 βαθμοί της σχετικής κλίμακας - προβλέπουν μετασεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει εβδομάδες και θα δώσει σεισμούς εντάσεως μέχρι και 6 Ρίχτερ. Οι προβλέψεις αυτές μεγιστοποιούν την αγωνία κατοίκων και τουριστών για το εάν θα αντέξουν οι υποδομές τόσο ισχυρές δονήσεις, δεδομένου ότι έχουν ήδη καταπονηθεί από το μεγάλο σεισμό.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής το ρήγμα στα Δωδεκάνησα έχει δώσει πάνω από 200 μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να ανέρχεται στα 4,6 Ρίχτερ.


Παπαζάχος: Μετασεισμοί έως 6 Ρίχτερ θα ακολουθήσουν στην Κω

Ο σεισμός της Κω δεν διαφοροποιείται από τον πρόσφατο σεισμό της Λέσβου και από άλλους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πρόκειται για ακόμη έναν επιφανειακό σεισμό, που σημειώνεται σε σχετικά μικρά βάθη (10-15 χλμ), δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Ωστόσο, επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέγεθος του σεισμού της Κω, όπως εκτιμάται από το σύνολο μετρήσεων των σεισμογράφων, υπολογίζεται στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. «Μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ» σημείωσε και θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.

Το Σάββατο η καθοριστική επιθεώρηση για το λιμάνι

Αύριο θα γίνει η καθοριστική επιθεώρηση στο λιμάνι της Κω από τους ειδικούς λιμενολόγους - μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που μετέβησαν στο νησί ενώ παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς, δήλωσε το βράδυ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες.

«Έχουμε φέρει στην Κω τους καλύτερους επιστήμονες» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστος Λαμπρίδης ο οποίος ανακοίνωσε ότι ήδη έδεσε με επιτυχία στο λιμάνι της Κεφάλου το πλοίο BLUE STAR αποκαθιστώντας την θαλάσσια συγκοινωνία της Κω με τον Πειραιά.

Ο κ Δέδες που παραμένει στην Κω μαζί με τον κ. Λαμπρίδη και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ήδη απόψε έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία από τα κλιμάκια των μηχανικών οι οποίοι θα συνεχιστούν αύριο και την Κυριακή τόσο με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία όσο και με όλα τα δημόσια κτίρια.

Μάχη με το χρόνο για αποκατάσταση ζημιών και τουρισμό

Μάχη με τον χρόνο δίνει η Κως προκειμένου να συνέλθει από τις συνέπειες του φονικού καταστρεπτικού σεισμού των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί.

Η μεγάλη προσπάθεια, μετά τη ανάσυρση των δύο νεκρών και την μεταφορά των 100 περίπου τραυματιών σε νοσοκομεία είναι να αντιμετωπιστούν οι ζημιές σε οικίες αλλά και στην υποδομή του νησιού ενώ κυρίως έχει πληγεί η πρωτεύουσα.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κεντρικό λιμάνι της Κω – το οποίο αποτελεί και πύλη Σένγκεν. Οι τεράστιες ρωγμές έχουν καταστήσει το λιμάνι ανενεργό και μόνος τρόπος να προσεγγίσει ή να φύγει κανείς από το νησί είναι το αεροδρόμιο το οποίο «στενάζει» έτσι κι αλλιώς.
click iefimerida.gr