Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μόλος στα Ληνοπεράματα: Δήμος Μαλεβιζίου - Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου σημειώσατε 1


Απέρριψε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για τη δημιουργία μόλου στα Ληνοπεράματα. 



Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης μαζί με αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος και υπεραμύνθηκε των θέσεων της Δημοτικής Αρχής για άμεση απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ Απόλλωνας Φιλιππής που προσπάθησε να πείσει τα μέλη της επιτροπής για την αναγκαιότητα του έργου. Συμμετείχαν επίσης και ξενοδόχοι της Αμμουδάρας, με τον τεχνικό τους σύμβουλο να καταδεικνύει όλα τα κενά, τις ασάφειες και τις αστοχίες της μελέτης του Ο.Λ.Η.


Έπειτα από 2 και πλέον ώρες συζήτησης, η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η Μελέτη του ΟΛΗ έχει πολλά κενά, με αποτέλεσμα να την απορρίψει. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι ο ρόλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είναι γνωμοδοτικός και όπως άφησε να εννοηθεί και ο Πρόεδρος του ΟΛΗ θα ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, είχε εκφράσει την πλήρη στήριξή της στις θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου, αποδεχόμενη ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη η οποία ανέφερε:

Είναι σε όλους γνωστή η περιοχή του κόλπου Ληνοπεραμάτων που βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, η οποία όμως, δυστυχώς, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες με οχλούσες εγκαταστάσεις πετρελαϊκών εταιρειών, υγραερίων και τσιμέντων, καθώς και με τη λειτουργία του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων της ΔΕΗ.
Δυστυχώς, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας, που προκλήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του σημερινού Δήμου Μαλεβιζίου, ότι δεν θα γίνει καμία επέκταση, αλλά ούτε καν εργασία συντήρησης στις οχλούσες αυτές εγκαταστάσεις μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προωθεί τελευταία μια μελέτη για δημιουργία μώλου μήκους 482 μέτρων στα Ληνοπεράματα, καθώς και διάφορες άλλες εργασίες που κατατείνουν στη μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε βιομηχανικό λιμάνι.
Ο Δήμος Μαλεβιζίου έχει διακηρύξει, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, επιμένοντας στην ανάγκη απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων αυτών που έχουν υποβαθμίσει κατακόρυφα τα Ληνοπεράματα.
Όλοι γνωρίζουν όμως ότι, για να απελευθερωθούν τα Ληνοπεράματα από τις ρυπογόνες μονάδες που σήμερα φιλοξενούνται εκεί, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του χωροταξικού της Κρήτης, που προβλέπει τη δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή της Κορακιάς, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Φόδελε, περίπου στα σύνορα των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Η συγκεκριμένη χωροθέτηση, που έχει προταθεί τόσο από το Δήμο Μαλεβιζίου όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης, δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, γεγονός που δεν ζημιώνει μόνο το Δήμο Μαλεβιζίου, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για τη βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού μας.

Επειδή η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού στην περιοχή της Κορακιάς επιβάλλεται επιτακτικά από τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής αλλά και της Κρήτης γενικότερα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητεί σήμερα από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να επισπευθεί η όλη διαδικασία χωροθέτησης της Κορακιάς ως βιομηχανικό λιμάνι, αλλά και γενικότερα η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Σχεδίου της Κρήτης.