Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Γρηγόρης Σηφάκης προτάθηκε ομόφωνα για το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου


Τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρη Σηφάκη αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή του Βραβείου Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου να προτείνει για την φετινή απονομή.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 23 Ιουνίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αφού αναφέρθηκε στην απονομή του Βραβείου, για το 2016, στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Θεοχάρη Δετοράκη, παρουσίασε την πρότασή του για το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του 2017:

«Το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, απονεμήθηκε το 2016 στον κ. Θεοχάρη Δετοράκη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ομόθυμη επιλογή του από την Επιτροπή του Βραβείου, η επιβεβαίωση από το Δημοτικό Συμβούλιο, και η καθολική αποδοχή της βράβευσης από την κοινωνία της πόλης, «επικύρωσαν» την ευστοχία της απονομής αυτής.


Για το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, του τρέχοντος έτους, προτείνω: τον κ. Γρηγόρη Σηφάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τίτλος που του απονεμήθηκε το 2004), καθώς και του Πανεπιστημίου της Κύπρου (τίτλος που του απονεμήθηκε το 2006): Για την μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη και στα γράμματα. Ο κ. Σηφάκης με την συνολική πορεία της ζωής του και με το έργο του τίμησε το Ηράκλειο και την Κρήτη. Αποτελεί παράδειγμα πνευματικής αφοσίωσης, αξιοσύνης, υπευθυνότητας, και παιδευτικής συνείδησης για την κοινωνία του τόπου μας».

Η Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Αριστέα Πλεύρη (Αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου), Κώστα Μπουρναζάκη (φιλόλογο, συγγραφέα, ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου), Αλέξη Καλοκαιρινό, (καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρο της ΕΚΙΜ), Δημήτρη Πολυχρονάκη (καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης), Ανδρέα Λενακάκη (φιλόλογο), και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων: Δημήτρη Καρατζάνη, και Μιχαήλ Φαρσάρη, αποδέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του Δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου της.

Απουσίαζαν, λόγω εκτάκτου κωλύματος, οι κύριοι Μανόλης Βασιλάκης (πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου), Νίκος Γιγουρτάκης και Οδυσσέας Νάθενας, (εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων).

Η πρόταση θα έρθει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Ποιος είναι ο Γρηγόρης Σηφάκης



Ο κ. Γρηγόρης Σηφάκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1935. Αποτελεί μια κορυφαία πνευματική μορφή, με σπουδαία πορεία στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Λος Άντζελες (1968-1970), στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1970-1991) και Κρήτης (1978-1979), και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (1992-2003).

Από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής από το 1981 έως το 1986. Στενός συνεργάτης των «Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης», με θαυμαστά επιτεύγματα: ως συγγραφέας και ως επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων. Άγρυπνος συμπαραστάτης της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της σημασίας και της αποστολής της για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κ. Σηφάκης, από πολλές θέσεις, με αδιάκοπη προσήλωση και αγάπη προς στον γενέθλιο τόπο του, συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή της πνευματικής Κρήτης (πιο πρόσφατη η παρουσία του και η συμβολή του, ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, στο 12ο «Κρητολογικό Συνέδριο», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το 2016).

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του κ. Γρηγόρη Σηφάκη και οι συνακόλουθες δημοσιεύσεις του οριοθετούνται κυρίως: στην από σκηνής ερμηνεία του αρχαίου δράματος, στην ποιητική της αφήγησης στην αρχαία, μεσαιωνική και νεώτερη λογοτεχνία, και στην παραδοσιακή λογοτεχνία.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες κείμενα που δημοσίευσε ο κ. Σηφάκης, περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι αυτοτελείς εκδόσεις:

«Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη», εκδόσεις «Στιγμή» (1985).

«Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι», «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» (1997).

«Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού», «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» (1998).

«Aristotle on the Function of Tragic Poetry», «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» (2002).

«Μελέτες για το αρχαίο θέατρο», «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» (2007).



«Ζητήματα ποιητικής, φιλολογίας και λαογραφίας», εκδόσεις «Κίχλη» (2016).