Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ως 120 δόσεις και κούρεμα χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία


Έτοιμη για εφαρμογή θα είναι σε ένα μήνα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις και το "κούρεμα" προστίμων και προσαυξήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, οποίος είπε πως η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί σε ένα μήνα.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που αφορά όσους χρωστούν προς τα ταμεία από 3.000 ως 20.000 ευρώ.

Με τη ρύθμιση οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις με “κούρεμα” των προσαυξήσεων. Ο κανόνας που θα εφαρμοστεί λέει ότι όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το “κούρεμα¨, δηλαδή όποιος επιλέξει λίγες δόσεις θα πληρώσει μικρότερο χρεός γιατί θα είναι μεγαλύτερο το ¨κούρεμα¨, ενώ εκείνος που θα διαλέξει πολλές δόσεις θα πληρώσει περισσότερο χρέος αφού θα είναι μικρότερο το ¨κούρεμα.

Επίσης, όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα πάρουν ενημερότητα και θα σταματήσουν τυχόν καταναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως δέσμευση καταθέσεων, κατασχέσεις κλπ.

Τα κριτήρια τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τα ασφαλιστικά ταμεία για τον καθορισμό των δόσεων και συνεπώς και του "κουρέματος" είναι τουλάχιστον πέντε και συγκεκριμένα:
-Το ύψος των οφειλής ασφαλώς.
-Η οικονομική δυνατότητα που έχει από την επαγγελματική του δραστηριότητα του οφειλέτη.
-Η περιουσιακή του κατάσταση.
-Η ανάπτυξη της εταιρείας, μετρούμενη με βάση τις πωλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.
-Ο κύκλος εργασιών ή το κεφάλαιο σε συνδυασμό με την αναλογία που υπάρχει ανάμεσα στο κεφάλαιο και το σύνολο των οφειλών.


click newsit.gr