Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ποιες περιοχές της Κρήτης θα πληρώσουν το νέο χαράτσι στο νερό


Το νέο χαράτσι στο νερό που φέρνει απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο προϊστάμενος στην Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης στο Υπουργείο, με την ειδική γραμματεία υδάτων (που είναι και εισηγητής του συγκεκριμένου νόμου) σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί ποιοι θα πληρώσουν τα νέα τέλη που θα μπουν στο πολύτιμο αγαθό.

Όπως έκανε γνωστό σήμερα με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη ο κ. Κριτσωτάκης, το νέο χαράτσι στο νερό θα κληθούν να πληρώσουν είτε οι δήμοι, είτε ΤΟΕΒ αλλά και ιδιώτες που έχουν γεωτρήσεις και οι περιοχές τους βρίσκονται στο "κόκκινο" σε ότι αφορά τη ρύπανση του ή την υπερεκμετάλλευση του νερού από γεωτρήσεις.

Μάλιστα όπως επεσήμανε είναι υποχρέωση της χώρας μας που προκύπτει από Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία έπρεπε να έχει γίνει νόμος του κράτους και να έχει εφαρμοστεί από το 2013 και μάλιστα αν η χώρα μας δεν την υλοποιούσε τότε θα έχανε ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν να κάνουν είτε για τη δημιουργία δικτύων είτε για φράγματα και άλλα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το μέτρο δεν είναι οριζόντιο. Ειδικότερα, στο νησί μας, τα νέα τέλη θα κληθούν να πληρώσουν δήμοι ή ΤΟΕΒ ή ιδιώτες που έχουν γεωτρήσεις στην λεκάνη των Μοιρών, όπου υπάρχει και ρύπανση και υπρεκμετάλλευση του νερού, στην παράκτια ζώνη από Γάζι μέχρι Μάλια και σε ένα πλάτος 2-3 χιλιομέτρων από την ακτή, όπου εκεί λόγω υπερεκμετάλλευσης υπάρχει υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων, επίσης μια μικρή ζώνη περίπου 2-3 χιλιομέτρων γύρω από τη Σητεία και ένα μικρό κομμάτι της Ιεράπετρας αλλά του Καστελλίου και του Θραψανού που και εκεί υπάρχει υπερεκμετάλλευση του νερού από τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη, αυτές οι περιοχές είναι στο κόκκινο με βάση και το διαχειριστικό σχέδιο. Να επισημάνουμε ωστόσο ότι τόσο το Ρέθυμνο όσο και τα Χανιά δεν θα πληρώσουν το νέο αυτό «περιβαλλοντικό τέλος» καθώς οι περιοχές δεν βρίσκονται στο κόκκινο σε ότι αφορά τη ρύπανση ή την υπερεκμετάλλευση του νερού.

Αυτοί που θα πληρώσουν είναι εκείνοι που έχουν γεωτρήσεις είτε πρόκειται για δήμους, είτε για ΤΟΕΒ, ή για ιδιώτες. Το ειδικό αυτό τέλος όπως έκανε γνωστό θα πληρώνεται στο Πράσινο Ταμείο ,με βάση τα κυβικά χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Στην υπόλοιπη χώρα ο μέσος όρος με υπολογισμούς του Υπουργείου θα είναι 0,017 λεπτά το κυβικό. Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια θα επιστρέφονται ως ανταποδοτικά έργα στις ίδιες περιοχές .
Ο κ. Κριτσωτάκης επεσήμανε παράλληλα ότι αυτό θα εφαρμοστεί από το 2018 με βάση τις μετρήσεις του συγκεκριμένου χρόνου και τα πρώτα χρήματα θα καταβληθούν από το νέο αυτό χαράτσι το 2019.


Ελένη Στάθογλου - click ekriti.gr