Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Η κακοκαιρία "τσάκισε" τα αμπέλια


Ανησυχία και απογοήτευση διακατέχουν τους αμπελουργούς αλλά και συνολικά τους αγρότες μετά την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη ,με το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα να επικεντρώνεται κυρίως στα ανατολικά του νησιού. 

Το χαλάζι που έπεσε τις τελευταίες ημέρες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, και οι κατά τόπους ανεμοστρόβιλοι, προκάλεσαν καταστροφές τόσο στα αμπέλια όσο και στις ελιές αλλά και στις υπαίθριες καλλιέργειες, με τους παραγωγούς να δέχονται ένα ακόμα πλήγμα. 
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Κρήτης υπό τον περιφερειάρχη και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ ,εξετάστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει και οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα σε αμπέλια και ελιές ενώ οι εκπρόσωποι των παραγωγών που συμμετείχαν ζήτησαν να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των τωρινών αλλά και των περσινών καταστροφών.
Οι παριστάμενοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στους αγρότες.




Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, τα τηλέφωνα δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε λεπτό από τους παραγωγούς που ενημερώνουν για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, με τον κ. Χιλετζάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Κρήτη είναι καλυμμένη με ένα σύννεφο από χαλάζι από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία .
Στο μεταξύ από αύριο θα μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί τις αιτήσεις τους προς τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους ενώ το επόμενο 10ημερο αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.
Με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες έντονες βροχοπτώσεις αλλά και τα ακραία για την εποχή φαινόμενα τοπικής χαλαζόπτωσης σε περιοχές του Ν. Ηρακλείου.


(φωτογραφίες: Στάθης Καφετζογιαννάκης)
Ελένη Στάθογλου - click ekriti.gr