Πλουμή - Παραγιουδάκης

Προειδοποιούν για ακραίους καύσωνες το φετινό καλοκαίρι


Δύσκολο, καυτό, με μεγάλης διάρκειας καύσωνες, ακόμα και ακραίες και παρατεταμένες περιόδους υψηλών, πάνω από το συνηθισμένο για την εποχή, θερμοκρασιών θα είναι το φετινό καλοκαίρι. 

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στο Accuweather και μας προϊδεάζει για μια σεζόν που θα πλησιάσει - αν όχι σπάσει - τα ρεκόρ, όπως συμβαίνει κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον περασμένο Απρίλιο που κατατάχθηκε με βάση τα στοιχεία της ΝΑSΑ στο δεύτερο πιο θερμό όλων των εποχών, από τότε τουλάχιστον που τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία, το 1880.

Σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση του γνωστού Accuweather που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς υπερβολή θα ψηθούμε το καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών, με τη γνωστή αμερικανική εταιρεία που εξειδικεύεται στις καιρικές προγνώσεις να βάφει με κόκκινο το χάρτη του καυτού θέρους σχεδόν ολόκληρη - με εξαίρεση τη νότια Γαλλία - Μεσόγειο και κυρίως τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όπως εκτιμά το Accuweather, όχι απλά θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες τους θερινούς μήνες, αλλά αυτές θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεσή του.




Μέχρι ακραίους καύσωνες

Τα «επικίνδυνα κύματα καύσωνα», όπως τα περιγράφει χαρακτηριστικά η πρόβλεψη του Accuweather, θα έχουν το χαρακτήρα ενός «μεγάλου καυτού καλοκαιριού, με παρατεταμένες περιόδους όπου οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από το φυσιολογικό, φτάνοντας μέχρι ακραίους καύσωνες», προσδιορίζοντας ιδιαίτερα τις γεωγραφικές περιοχές της Βαλκανικής και της Ιταλικής Χερσονήσου. Οι μήνες με το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι συνήθεις... ύποπτοι, οι κατεξοχήν θερινοί μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος. Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο πάνω από 32 βαθμοί Κελσίου, ενώ, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τουλάχιστον μια περίοδος από εκείνες που θα μας επισκεφτεί ο επικίνδυνος καύσωνας θα διαρκέσει πάνω από μια εβδομάδα!

Όπως αναφέρει ο κορυφαίος μετεωρολόγος του Accuweather, ο Άλαν Ρέπερτ, «θα είναι πιθανό να σημειωθούν θερμοκρασίες-ρεκόρ κατά τη διάρκεια των πιο έντονων από τους καύσωνες του καλοκαιριού», με τις περιοχές που βρίσκονται στην πλέον επικίνδυνη ζώνη να είναι ακόμα και περιοχές μεταξύ των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Την κατάσταση θα κάνει ακόμα πιο εκρηκτική και ασφυκτική το καυσαέριο στις μεγάλες πόλεις και γενικά η κακή ποιότητα ατμοσφαιρικού αέρα, σύνηθες φαινόμενο σε έξαρση σε περιόδους καύσωνα.

Την ίδια στιγμή, οι ακραίες θερμοκρασίες θα γιγαντώσουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, ειδικά στην Ιβηρική Χερσόνησο - Ισπανία και Πορτογαλία.




Καταιγίδες στην Ευρώπη

Στον αντίποδα, ενώ η νότια και η ανατολική Ευρώπη θα "φλέγονται" από θερμοκρασίες-ρεκόρ, οι καύσωνες θα είναι σπάνιοι στην κεντρική και μέρος της δυτικής Ευρώπης, καθώς συχνές καταιγίδες, και μάλιστα κατά περιπτώσεις ισχυρές με πιθανές χαλαζοπτώσεις (οι οποίες χαρακτηρίζονται ως καταιγίδες Τ), αναμένεται ότι θα πλήξουν το καλοκαίρι μεγάλο μέρος της Γαλλίας, της Γερμανίας και τμήμα της Πολωνίας. Ορισμένες από αυτές θα είναι μάλιστα επικίνδυνες, καθώς θα συνοδεύονται από ισχυρούς, καταστροφικούς ανέμους και μεμονωμένους ανεμοστρόβιλους. Οι περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, πάντα σύμφωνα με την εποχική πρόβλεψη του Accuweather, είναι η νότια Γερμανία, η δυτική Τσεχία και η δυτική Πολωνία, με τη ζώνη κινδύνου να περιλαμβάνει το Μόναχο, το Βερολίνο και την Πράγα. Ακριβώς λόγω των ισχυρών καταιγίδων που αναμένονται στην Ευρώπη τους θερινούς μήνες, δεν αποκλείονται πλημύρες από τη Γαλλία και την Ελβετία, ως τη Γερμανία.

Οι καταιγίδες στο Βορρά της Ιβηρικής Χερσονήσου, σε συνδυασμό με το ξηρό και ζεστό καλοκαίρι το οποίο αναμένεται, είναι η αιτία που η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μπει στο "κόκκινο" για τον αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Φυσιολογικό αναμένεται το καλοκαίρι για τη Βρετανία και την Ιρλανδία με βροχοπτώσεις ειδικά στο Βορρά και κυρίως στη Σκοτία, χωρίς όμως ιδιαίτερη ένταση ή κίνδυνο πλημυρών, αλλά και ξηρασία στο Νότο. Θερμό αναμένεται το θέρος σε τμήματα της Πολωνίας έως και τις χώρες της Βαλτικής, με αρκετές όμως περιόδους ασυνήθιστων ζεστών ημερών και μεγάλη ξηρασία που θα μπορούσε να πλήξει τις σοδιές ειδικά στην Ουκρανία, δημιουργώντας προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη με αυξήσεις στις τιμές λόγω μειωμένης παραγωγής.




Ο καυτός Απρίλης

Την ίδια στιγμή, ο Απρίλης που μας πέρασε κατατάχθηκε από το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκοντάρ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, της ΝΑSΑ, ως ο δεύτερος πιο θερμός από το 1880, οπότε και άρχισε η διεθνής μετεωρολογική καταγραφή. Ο προηγούμενος μήνας ήταν κατά 0,88 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τη μέση θερμοκρασία Απριλίου, κατά την περίοδο αναφοράς 1951-1980.

Ο πιο ζεστός Απρίλιος μέχρι σήμερα ήταν αυτός του 2016, ο οποίος ήταν κατά 1,06 βαθμό θερμότερος από τη μέση θερμοκρασία Απριλίου την περίοδο 1951-1980. Ο φετινός Απρίλιος υπήρξε κατά 0,18 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερός από τον περυσινό Απρίλιο.

Οι εκτιμήσεις της NASA για την παγκόσμια μέση θερμοκρασία βασίζονται σε στοιχεία από περίπου 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς ανά τον κόσμο, καθώς επίσης από όργανα σε πλοία και στην επιφάνεια της θάλασσας.


ΡεπορτάζΣταύρος Μουντουφάρης - click neakriti.gr