Πλουμή - Παραγιουδάκης

Προβολή ταινίας και βιβλιοπαρουσίαση από το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»


Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών λειτουργίας του διοργανώνει μια ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο.

Την Πέμπτη 18 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα του κινηματοθέατρου REX του Δήμου Αγίου Νικολάου θα προβληθεί η ταινία του Σταύρου Ψυλλάκη «Το μέσα φως» (παραγωγή Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», διάρκεια 92’) και θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (εκδόσεις Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», σελίδες 344).

Τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν οι: Γιάννης Μαρκάκης, διευθυντής Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» και Γιώργης Μαρκάκης. Επίσης, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαίρη Μπαριτάκη, φιλόλογος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με την Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Στην ταινία «Το μέσα φως» ο επικ. καθηγητής Οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, Γιώργης Μαρκάκης, καταθέτει με αφηγηματικό τρόπο βιώματα και αναμνήσεις του και ξεναγεί τον θεατή στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ. Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνή και πανελλήνια φεστιβάλ, και έχει προβληθεί δύο φορές από την ΕΤ2.



Το βιβλίο «Πρωτοθυγατέρες», που έχει ήδη παρουσιαστεί σε Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σητεία και Ιεράπετρα, έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης καθώς και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο. Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: γενικό μέρος, ειδικό μέρος και παράρτημα. Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων σαράντα αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία εκατόν πενήντα από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες –επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα).