Ουζερί του Τερζάκη

Κρήτη: Σαββατοκύριακο με… μίνι καύσωνα


Ετοιμαστείτε για εξορμήσεις στη θάλασσα αυτό το Σαββατοκύριακο, αφού θερμή «εισβολή» αναμένεται στην Κρήτη, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 34 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Εμμανουήλ Λέκκα.
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού, για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου.

Η θερμή εισβολή από τα Νοτιοδυτικά που ξεκινάει από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα είναι η κύρια αιτία που θα προκαλέσει, προσωρινά βέβαια, αυτή τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι νότιοι άνεμοι που θα επικρατούν από την Παρασκευή, αν και δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, θα ευνοήσουν τις μέγιστες τιμές θερμοκρασίας να σημειωθούν κυρίως στα βόρεια του νησιού, ενώ σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα θα κυμανθούν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας στα νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι νότιοι άνεμοι αναμένεται να μεταφέρουν και αρκετή ποσότητα σκόνης με το μέγιστο της μεταφοράς να σημειώνεται το Σάββατο και την Κυριακή. Οι θερμοκρασίες στη θάλασσα παραμένουν στα επίπεδα των 19 με 20°C.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στην ύπαιθρο για αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς, λόγω πρόσκαιρης ενίσχυσης των ανέμων.

Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ από τη Δευτέρα αναμένεται να υποχωρήσει η θερμή εισβολή και οι νότιοι άνεμοι να στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις με αισθητή υποχώρηση και της μεταφοράς σκόνης.

Από την Τρίτη 16 Μαΐου αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του βορείου ρεύματος με ταυτόχρονη ψυχρή εισβολή από τα βόρεια που σηματοδοτεί την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ υπάρχουν πιθανότητες για εκδήλωση κάποιων φαινομένων από την Τετάρτη.
Αναλυτικότερα ο καιρός των επόμενων ημερών για την Κρήτη:
Παρασκευή 12 Μαΐου

Καλός αναμένεται να είναι ο καιρός, με τους ανέμους να πνέουν από Νότιες έως και ΝΑ διευθύνσεις (στα ΝΑ της Κρήτης θα είναι από ΝΔ διευθύνσεις) με την ένταση του να κυμαίνεται στα 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει υψηλότερες τιμές και θα κυμανθεί από 18 °C η ελάχιστη, ενώ η μέγιστη αναμένεται να φθάσει στους 28 έως και 30 °C στα βόρεια. Στα νότια της Κρήτης η μέγιστη θα φθάσει στους 27°C.
Σάββατο 13 Μαΐου

Κατακόρυφη θα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας και οι άνεμοι θα πνέουν και πάλι από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 - 4 Μποφόρ, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές των Χανίων όπου η ένταση των ΝΔ ανέμων θα ενισχυθεί πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες φθάνοντας τα 5, τοπικά ίσως και τα 6 Μποφόρ. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις με μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει τις υψηλότερες τιμές και θα κυμανθεί από 22°C η ελάχιστη και η μέγιστη στα βόρεια του νησιού θα φθάσει στους 34°C, κατά τόπους και λίγο υψηλότερη. Στα νότια η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας αναμένεται να φθάσει στους 28 °C.
Κυριακή 14 Μαΐου

Καλός θα είναι ο καιρός με λίγες αραιές υψηλές νεφώσεις και οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα 3 έως 4 Μποφόρ (τοπικά μόνο στα δυτικά πρόσκαιρα το μεσημέρι έως και 5 Μποφόρ).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά επίπεδα αλλά και λίγο χαμηλότερα από του Σαββάτου.
Ανοιξιάτικες και πάλι οι καιρικές συνθήκες από Δευτέρα

Η επόμενη εβδομάδα ξεκινά με βόρειο ρεύμα και ένα τόνο αισιοδοξίας για γρήγορη επαναφορά σε περισσότερο ανοιξιάτικες συνθήκες, με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει και πάλι λόγω της σταδιακής ενίσχυσης των Βοριάδων, όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας.