Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο


Δεν είναι μονάχα οι μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, δεν είναι ούτε οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει περικοπές σε όλα τα επίπεδα καθώς περιλαμβάνει και μειώσεις στα επιδόματα και τις δαπάνες του δημοσίου. Για να εξασφαλιστούν τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5% προβλέπονται ως και περικοπές στα επιδόματα ανεργίας.



Το αφορολόγητο πέφτει στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για όσους δεν έχουν παιδιά σε 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα για όσους έχουν ένα παιδί, στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω.

Στις συντάξεις οι μειώσεις θα φτάσουν στο 18% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
Στα εργασιακά συμφωνήθηκε η κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά το όριο παραμένει στο 5%.
Την ίδια ώρα προβλέπονται οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, αλλά και οι μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στις 53 σελίδες του προσχεδίου περιλαμβάνονται τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που δημοσίευσε αρχικά μέρος του νέου μνημονίου.
Έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΣΜ), το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας, μιλά ωστόσο μια διαφορετική γλώσσα. Τίτλος του: "Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες για κίνητρα". Το έγγραφο περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες για ελάφρυνση του χρέους με ταυτόχρονη ωστόσο διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Το ζήτημα συζητήθηκε προφανώς από εκπροσώπους των θεσμών. Σε σχετικό ερώτημα πάντως εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε στην εφημερίδα ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών.

Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ΕΣΜ γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050, καθώς και ο καθορισμός ενός πλαφόν, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα: κατ΄ αρχήν μέχρι το 2030, μετά μέχρι το 2040 και τέλος μέχρι το 2050. Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα πετυχαίνει τους οικονομικούς στόχους. Και άλλες ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να συνδεθούν με παρόμοιες προϋποθέσεις, συνεχίζει η εφημερίδα. Στο έγγραφο ωστόσο τονίζεται ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πως απαιτούνται μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Και ως γνωστόν, τονίζει η οικονομική εφημερίδα, το Ταμείο έχει βαρύνουσα διαπραγματευτική θέση, μιας και το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα.



click newsit.gr