Πλουμή - Παραγιουδάκης

Προσοχή: Κρούσματα απάτης εις βάρος κρητικών εξαγωγικών εταιρειών


Φαινόμενα απάτης σε βάρος κρητικών επιχειρήσεων ελαιολάδου, τα οποία πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, καταγράφει το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ενημερώνει τα μέλη του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν συναλλάσσονται με νέους πελάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Επιμελητήριο, πρόκειται για προσπάθειες εξαπάτησης με τους δράστες να στοχεύουν κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει γνωστές απάτες, εκ των οποίων μία αφορά επαναλαμβανόμενες τηλεφωνικές παραγγελίες για μικρή ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου εκ μέρους κάποιου υποκρινόμενου δικηγόρου με παραλήπτη μεταφορικό πρακτορείο στην Αθήνα. Επιπροσθέτως, κρούσματα απάτης έχουν παρατηρηθεί και στη γαλλική αγορά με θύματα ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου εφιστά την προσοχή και προτείνει στους επιχειρηματίες - μέλη του να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε παραγγελίες που δίνονται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από εταιρίες με τις οποίες δεν έχουν προηγούμενη συνεργασία.

Να σημειωθεί ότι, η ύπαρξη μιας εταιρίας θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με έγκυρο αριθμό VIES (σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον ΦΠΑ) στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatResponse.html

Για συναλλαγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον έλεγχο μπορεί να διεξάγει το Επιμελητήριο Ηρακλείου, μέσω των ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών.



Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, υπεύθυνη: κα Εβελίνα Μπάκιντα, e-mail: bakinta@ebeh.gr, τηλ: 2810 - 247021.