Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οι δύο Κρητικοί που "αγαπούν" & φροντίζουν τα αγάλματα


«Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι κάνεις εσύ για την πατρίδα σου» είχε πει κάποτε ο αείμνηστος Τζον Κένεντι... Και να που το μήνυμα σε μια παραλλαγή του βρήκε... αποδέκτες και στη σύγχρονη εποχή.

Αποδέκτες απλούς πολίτες εδώ στο Ηράκλειο, που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με κίνητρο μονάχα την αγάπη τους για την πόλη, την ιστορία και τον πολιτισμό της, σπεύδουν να δώσουν το φωτεινό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η... ιδιωτική πρωτοβουλία και η αγάπη του δημότη για τον τόπο του, όταν το δημόσιο περί άλλα... τυρβάζει!

Ο λόγος για δύο αδέλφια, γνωστούς επιχειρηματίες του Ηρακλείου, τον Γεώργιο και τον Ιωάννη Λογιάδη, που με δική τους πρωτοβουλία, σεμνά, ταπεινά και διακριτικά, έχουν ξεκινήσει από το 2016 μια αξιέπαινη πρωτοβουλία καθαρισμού, φροντίδας και συντήρησης των αγαλμάτων που κοσμούν το Ηράκλειο αλλά συχνά-πυκνά πέφτουν θύματα βανδαλισμών και "κακοποίησης".

Τα δύο αδέλφια με δικά τους έξοδα, και σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την Εκκλησία, έχουν πάρει υπό την "προστασία" τους δεκάδες αγάλματα της πόλης. Στο όλο "παιχνίδι" έχει μπει δυναμικά και πρωτοστατεί ο γνωστός γλύπτης-διακοσμητής Γεώργιος Ρούσσης. Η μεταξύ τους αγαστή συνεργασία δεν έχει να επιδείξει μονάχα τον καλλωπισμό και τη φροντίδα αγαλμάτων. Οι αδελφοί Λογιάδη, μαζί με τον Γιώργο Ρούσση, τοποθέτησαν επίσης, δωρεάν, το 2016, την προτομή του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη εντός του αεροδρομίου "Ν. Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

Το πλέον εντυπωσιακό για τους δύο επιχειρηματίες και το γλύπτη είναι πως ό,τι κάνουν το κάνουν με ειλικρινή αγάπη και ταπεινότητα. Χωρίς φαμφάρες, χωρίς προβολή. Αυτό άλλωστε ήταν που εντυπωσίασε και τον αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, ο οποίος ανακάλυψε "τυχαία" την αξιοθαύμαστη δράση τους, πέφτοντας προχθές πάνω στο γνωστό γλύπτη την ώρα που εκείνος ήταν επί το έργον του καθαρισμού του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας.

Έκπληκτος ο κ. Ινιωτάκης άρχισε τις ερωτήσεις στον Γιώργο Ρούσση, για να ξετυλίξει το μίτο μιας αθόρυβης αλλά αξιέπαινης ιδιωτικής πρωτοβουλίας που πραγματικά αποτελεί πρότυπο για την πόλη και για το νησί μας.

Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στον αντιδήμαρχο, όπως αναφέρει ο ίδιος σε σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι ότι «απλά κι αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι δύο σπουδαίοι συμπολίτες μας αποδεικνύουν πως το να αγαπάς την πόλη σου πρέπει να είναι στάση ζωής καθημερινά». Εντυπωσιασμένος από αυτά που έμαθε, ο Πέτρος Ινιωτάκης κάνει λόγο για μια αξιέπαινη πράξη από τη μεριά των δύο αδελφών, μια πράξη, όπως σημειώνει, που εκφράζει το σεβασμό και την αγάπη τους προς την πόλη και τους συμπολίτες τους.

«Η γνωριμία μου με τον Γεώργιο Ρούσση» είναι ο τίτλος της ανάρτησης που έκανε ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος αναφέρει τόσο εύστοχα, απλά και περιγραφικά: «Σε αυτή την πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξει κανένας, αρκεί να παρατηρεί προσεκτικά τα γεγονότα και τις καταστάσεις...

Σήμερα λοιπόν, περνώντας από την πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, γνωρίστηκα με τον εικονιζόμενο γλύπτη-διακοσμητή κ. Γεώργιο Ρούσση, από τον οποίο έμαθα τα εξής ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία και σας τα μεταφέρω: Η συντήρηση και ο καθαρισμός των αγαλμάτων της πόλης μας έχει ξεκινήσει από το 2016 με πρωτοβουλία των αδελφών Γεωργίου και Ιωάννη Λογιάδη, γνωστών επιχειρηματιών του Ηρακλείου.

Ήδη, από την προηγούμενη χρονιά, έχει καθαριστεί και συντηρηθεί μεγάλος αριθμός αγαλμάτων και προτομών, μεταξύ των οποίων του δημάρχου Ηρακλείου Μηνά Γεωργιάδη, του στρατηγού Αλεξάκη στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης και του Νίκου Καζαντζάκη, οι προσωπογραφίες στο περιστύλιο της Λότζιας, καθώς και οι προτομές των Αρχιεπισκόπων Κρήτης στην πλατεία του Αγίου Μηνά. Φέτος οι εργασίες ξεκινάνε από το πλέον εμβληματικό άγαλμα της πόλης μας, αυτό του Ελευθερίου Βενιζέλου, απέναντι από το Ηρώο, το οποίο κατασκευάστηκε επί πρωθυπουργίας του για τους ήρωες της Επανάστασης του 1821».

«Στη συνέχεια σειρά έχουν το άλλο σπουδαίο άγαλμα της πόλης, αυτό της Αρετούσας στο Βαλιδέ Τζαμί, του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Ελευθερίας, η προτομή του Δασκαλογιάννη στη φερώνυμη πλατεία καθώς και το άγαλμα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου!

Όλα αυτά σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την Εκκλησία μας, απλά κι αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Οι δύο σπουδαίοι συμπολίτες μας αποδεικνύουν πως το να αγαπάς την πόλη σου πρέπει να είναι στάση ζωής καθημερινά ή, όπως έλεγε ένας σπουδαίος άνδρας, "μη ρωτάς τι κάνει η πόλη σου για εσένα, αλλά σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτήν"», καταλήγει ο κ. Ινιωτάκης...

ΡεπορτάζΜπάμπης Σαββίδης - click neakriti.gr