Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σήμερα βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, από αύριο βελτίωση


Βοριάδες, βροχοπτώσεις - κατά τόπους ισχυρές - και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη και τη σημερινή ημέρα.

Μάλιστα το βράδυ που προηγήθηκε η βροχή έπεφτε ακατάπαυστα και με ένταση σε αρκετές περιοχές του νησιού , μεταξύ αυτών και του Ηρακλείου, με τη συνοδεία μάλιστα αστραπών και βροντών που παρέπεμπαν σαφώς σε άκρως χειμερινό σκηνικό.

Ο καιρός αναμένεται να είναι σαφώς καλύτερος από αύριο, οπότε και ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ξανά κοντά στα επίπεδα θερμοκρασίας που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, η αιτία της παράτασης των καιρικών φαινομένων και σήμερα Παρασκευή οφείλεται στη διατήρηση της ψυχρής τροφοδότησης από τα βόρεια που επηρεάζει τον καιρό στο νησί μας.




Μετατέθηκε η αποχώρηση της ψυχρής μάζας

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ενώ η αποχώρηση της ψυχρής μάζας αναμενόταν χθες, κάτι τέτοιο μετατέθηκε χρονικά για σήμερα, κάτι που αναβάλλει τη βελτίωση του καιρού στην Κρήτη για αύριο. «Ενώ αρχικά είχε φανεί ότι η αποχώρηση της ψυχρής μάζας από Πέμπτη θα είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του καιρού από την Παρασκευή το πρωί, τώρα φαίνεται να συνεχίζεται αυτή η ψυχρή τροφοδότηση μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ και η πρόσκαιρη ενίσχυση των βόρειων ανέμων αναμένεται να σημειωθεί το πρωί της Παρασκευής (σ.σ. σήμερα)», ανέφερε με νόημα ο γνωστός μετεωρολόγος.

Η ενίσχυση αυτή των ανέμων αποτελεί, σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, έναν επιπλέον ενισχυτικό παράγοντα που ευνοεί με τη σειρά του τις κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις. Όπως ξεκαθάρισε άλλωστε ο κ. Λέκκας, οι ισχυρές αυτές βροχοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης. Οι κατά τόπους παροδικές βροχές θα συνεχιστούν, λοιπόν, στις δυτικές περιοχές του νησιού μέχρι και το μεσημέρι. Στο Ηράκλειο και στις ανατολικότερες περιοχές της Κρήτης, το εν λόγω καιρικό σκηνικό θα διαρκέσει περισσότερο, με τα καιρικά φαινόμενα να υποχωρούν από Ηράκλειο και Λασίθι από τις απογευματινές ώρες. Οι βροχές, πάντως, θα είναι πρόσκαιρα έντονες, κάτι που αναμένεται να αποδώσει σημαντικές ποσότητες νερού. Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα, πάντως, δεν αναμένονται καταιγίδες.




Ενισχύονται οι βοριάδες

Αναφορικά με τους ανέμους, οι βοριάδες θα ενισχυθούν από τις πρωινές ώρες σήμερα. Ειδικότερα, η έντασή τους θα φτάσει μέχρι τα 5 και τα 6 μποφόρ. Οι βόρειοι άνεμοι, πάντως, θα εξασθενήσουν από σήμερα το απόγευμα. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, αυτή θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος θα κυμανθεί στις βόρειες περιοχές του νησιού από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, στη νότια Κρήτη, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.




Σαββατοκύριακο

Από αύριο Σάββατο, πάντως, οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται αισθητά. Όπως μας λέει ο κ. Λέκκας, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει υψηλότερες τιμές, φτάνοντας τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου. Η «ταλαιπωρία» για τους κατοίκους του νησιού θα συνεχιστεί, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, λόγω των δυτικών ανέμων που θα πνέουν αύριο και μεθαύριο. Από αύριο, λοιπόν, οι άνεμοι θα στραφούν από δυτικές διευθύνσεις, ενώ από το μεσημέρι θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 5 με 6 μποφόρ. Η ένταση των ανέμων θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και μεθαύριο Κυριακή.

ΡεπορτάζΝίκος Αγγελίνος - click neakriti.gr