Ουζερί του Τερζάκη

Κατεδαφίζουν το κτίσμα που κατέρρευσε στα Λιοντάρια


Μια μεγάλη συζήτηση για τα ιστορικά κτήρια του Ηρακλείου επανέρχεται μετά τη χθεσινή κατάρρευση κτίσματος πάνω από κατάστημα της πλατείας των Λιονταριών όταν υποχώρησε ο τοίχος πρόσοψης με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τα γνώριμα σε Ηρακλειώτες και επισκέπτες κτίσματα, που αποτελούν τμήμα του δουκικού ανακτόρου, στα οποία δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες μετά την κατάρρευση του κτίσματος .
Ήδη σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιάννη Ρασούλη, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη οι αρμόδιες υπηρεσίες από την πρώτη στιγμή έκαναν αυτοψία ενώ έχουν ήδη προχωρήσει σε δυο εκθέσεις όπου η μια αφορά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός από διερχόμενους πολίτες και τουρίστες και η άλλη προβλέπει την κατεδάφιση του δυτικού κομματιού του κτίσματος που κατέρρευσε και βρίσκεται στον όροφο, εξέλιξη για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες.
Ωστόσο αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη τα καταστήματα που βρίσκονται κάτω από το κτίριο παραμένουν κλειστά .
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την πρώτη στιγμή που συνέβη το περιστατικό, ακολούθησαν συσκέψεις και επαφές ανάμεσα στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, σε στελέχη της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ενώ ευτύχημα είναι που δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα, σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα σημεία της πόλης και πόλο έλξης όλων των τουριστών που επισκέπτονται το Ηράκλειο.

Τι θα γίνει με τα δεκάδες ετοιμόρροπα διατηρητέα στο Ηράκλειο;

Την ίδια ώρα έντονος είναι ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι και με άλλα διατηρητέα κτίσματα στο Ηράκλειο που εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης.
Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, επισημαίνει με δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη και στον Λευτέρη Βαρδάκη η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον τέως Αντιδήμαρχο Ηρακλείου και νυν δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, πριν από το 2010 υπήρχε μια μελέτη που προέβλεπε τη διάνοιξη μικρού μονοδρόμου από την πλατεία των Λιονταριών προς το πάρκο Θεοτοκόπουλου αλλά και την ανάπλαση όλων των κτισμάτων και γενικότερα την ανάδειξη του οικοδομικού τετραγώνου 33 η οποία ωστόσο δεν προχώρησε λόγω του υψηλού κόστους απαλλοτριώσεων αλλά και την διαμαρτυρία των ιδιοκτητών.
Από την πλευρά της η Αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα ανέφερε τα κτίρια που έχουν κτιστεί σε μεταγενέστερους χρόνους περιμετρικά και πάνω στο δουκικό ανάκτορο προστατεύονται και ελέγχονται από τον Αρχαιολογικό νόμο.
Η ίδια παράλληλα επεσήμανε ότι αν και το κτίσμα που κατέρρευσε χθες δεν ήταν χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ωστόσο και εκείνο προστατεύεται και ελέγχεται από την Αρχαιολογία.
Ωστόσο το συγκεκριμένο κτίριο δεν φαίνεται να είχε δείξει ότι αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα, ούτε ρωγμές.


Ελένη Στάθογλου - click ekriti.gr