Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οι "χρυσές" δωρεές της 90χρονης στο Ηράκλειο


Μεγάλη εντύπωση στην κοινή γνώμη προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" για τη δωρεά της τριώροφης οικοδομής στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας Μασταμπά, από την 90χρονη, σήμερα, πρώην καθηγήτρια-φιλόλογο, Στυλιανή Κατσαράκη.

Όπως γράψαμε και χθες, το ακίνητο ξεπερνάει τα 700 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία. Είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 1979 και προοριζόταν για εμπορική χρήση. Αλλά το 1980 ο σύζυγος της γυναίκας αυτής πέθανε και ανατράπηκαν τα σχέδια. Στην πορεία των χρόνων, η κ. Κατσαράκη έχασε και τα παιδιά της. Η σημερινή της απόφαση όμως για τη συγκεκριμένη δωρεά δεν είναι η μόνη στη ζωή της. Η κ. Κατσαράκη είναι γνωστή για τις δωρεές της.

Δωρεά 100.000 ευρώ

Μάλιστα, πέρυσι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, αποδέχτηκε το ποσό των 100.000 ευρώ που δώρισε στο Ίδρυμα η κ. Κατσαράκη εις μνήμην του γιου της Γεωργίου, με σκοπό το ποσό αυτό να διατεθεί αποκλειστικά σε υποτροφίες «πανεπιστημιακών υποτρόφων» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την ονομασία "Υποτροφίες Γεωργίου, Ιωάννου και Στυλιανής Κατσαράκη".

Αυτά για κάποιους που χθες σχολίασαν αρνητικά τη δωρεά της τεράστιας οικοδομής στην εκκλησία της Παναγίτσας, γράφοντας πως «θα μπορούσε να το δώσει σε ένα νοσοκομείο, ή να το πουλήσει και να μοιράσει τα χρήματα στους φτωχούς».

Άλλωστε, το ακίνητο χρειάζεται πολλά λεφτά για να είναι ασφαλές. Και η Ενορία, αφού βρει τα σχετικά κονδύλια, θα προχωρήσει τόσο στην ενίσχυση του κτηρίου όσο και στην αξιοποίησή του για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως Κοινωνικό Πολυϊατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Χριστόφορος Παπαδάκης - click neakriti.gr