Πλουμή - Παραγιουδάκης

Απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ: 4 μέρες χωρίς αποκομιδή των απορριμμάτων


Ένα δύσκολο τετραήμερο έρχεται για το Ηράκλειο όπως και για τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Κρήτης και της χώρας, αφού, λόγω διαδοχικών κινητοποιήσεων με φόντο το 4ο μνημόνιο, που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ (αρχικά 48ωρη αποχή και εν συνεχεία 48ωρη απεργία), η αποκομιδή των απορριμμάτων από αύριο μέχρι και το βράδυ της Τρίτης θα γίνεται μετ' εμποδίων ή και... καθόλου!

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην τουριστική σεζόν αλλά και ότι ο υδράργυρος βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, καλό θα ήταν και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να δείξουμε μια "φειδώ" στην παραγωγή απορριμμάτων στα σπίτια μας ή στις επιχειρήσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει το Ηράκλειο - μέσα στον εύλογο, δίκαιο απεργιακό αγώνα των δημοτικών υπαλλήλων - να πλημμυρίσει με σκουπίδια.

Ως γνωστόν, το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει σε 48ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στους Δήμους την ερχόμενη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Μαΐου. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε αποχή από την εργασία μέσα στο σαββατοκύριακο. Το γεγονός αυτό, εν αναμονή πάντως και των τοπικών αποφάσεων των σωματείων των εργαζομένων, σημαίνει ότι εφόσον οι εργαζόμενοι και σε τοπικό επίπεδο ανταποκριθούν στην απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στο κάλεσμα των κινητοποιήσεων, δεν αποκλείεται το Ηράκλειο και άλλοι Δήμοι να μείνουν χωρίς αποκομιδή των απορριμμάτων επί ένα ολόκληρο τετραήμερο!

Οι αποφάσεις για τις διαδοχικές κινητοποιήσεις, πρώτα με αποχή εργασίας και στη συνέχεια με 48ωρη πανελλαδική απεργία, πάρθηκαν κατά πλειοψηφία από το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ ως αντίδραση στην «πολιτική που υιοθετεί στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου μνημονίου η συγκυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της τρόικας». Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καλεί την κυβέρνηση «να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την εργασία και την πληρωμή των συμβασιούχων-παρατασιούχων, παρά τα όσα προαναγγέλλει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φέρνοντας άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως έχει δεσμευτεί, για οριστική επίλυση του προβλήματος, και την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία».




Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Ολομέτωπη επίθεση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εργαζομένους της συνιστά η πολιτική που υιοθετεί, στο πλαίσιο της ψήφισης του 4ου μνημονίου, η συγκυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της τρόικας.

Μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, μειώσεις φοροαπαλλαγών, κατάργηση του επιδόματος ΒΑΕ (Βαρέων και Ανθυγιεινών), ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, αναστολή συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήρης εφαρμογή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πολλά ακόμη δυσβάσταχτα μέτρα προβλέπει το νέο μνημόνιο. Την ίδια στιγμή, κύμα ιδιωτικοποιήσεων σαρώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως συνέπεια της αναστολής προσλήψεων, που οδηγεί σε λειτουργική ασφυξία και σε αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η χρονική στιγμή που διέρρευσε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία με βάση τα δημοσιεύματα οδηγεί στο δρόμο 15.000 συμβασιούχους των Δήμων, που είναι αναγκαίοι για την καθημερινή λειτουργία των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Αίολες υποσχέσεις και σκόπιμο αποπροσανατολισμό των εργαζομένων αποτελούσαν οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν την άτυπη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί ταφόπλακα τόσο για το εργασιακό τους μέλλον όσο και για τις Υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Στην ίδια λογική της απαξίωσης και της αποδόμησης των ΟΤΑ κινείται και η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Απόφαση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο δομών των Δήμων και θα θέσει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, που ανήκουν στο παιδαγωγικό, τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. Εργαζόμενοι, που είτε δουλεύουν ως τακτικό προσωπικό, είτε μέσω ΕΣΠΑ για πολλά χρόνια στους Δήμους και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της απόλυσης», αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αποχή το σαββατοκύριακο, απεργία Δευτέρα και Τρίτη

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προβλέπει τα εξής σε επίπεδο κινητοποιήσεων:

1. Χθες και σήμερα όλοι οι Σύλλογοι-μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και για τη λήψη αποφάσεων.

2. Προκηρύσσει αποχή από κάθε εργασία αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή 20 και 21 Μαΐου.

3. Προκηρύσσει 48ωρη απεργία για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη 22 και 23 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει αποφασίσει το γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθούν οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

* Τη Δευτέρα 22 Μαΐου, στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας, απαιτώντας συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για τη μη απαξίωση των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

* Την Τρίτη 23 Μαΐου, στις 9 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (πλατεία Καραϊσκάκη-Καρόλου 24) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συμβασιούχων-παρατασιούχων, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αίτημα «την άμεση επίλυση του αδιεξόδου που δημιουργεί πλέον η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία οδηγεί σε απόλυση τους εργαζόμενους και σε ιδιωτικοποίηση τις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων. Διεκδικούμε ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η συγκυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή τη νομοθετική διάταξη που έχει εξαγγείλει για την παραμονή των εργαζομένων στην εργασία και την οριστική επίλυση του προβλήματος. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλείται να συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων συμβασιούχων από την Περιφέρεια», καταλήγει η σχετική απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης - click neakriti.gr