Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Έπιασαν τη "Μαλλιαρή" μετρώντας 40 κύματα! (photos)


Το έθιμο της «Mαλλιαρής» στις σαράντα ημέρες που πέρασαν από την Ανάσταση ως την Ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς, παρακολούθησαν από κοντά την Πέμπτη 25 Μαΐου όσοι παραβρέθηκαν στον Καράβολα.



Ο κύκλος του Πάσχα σύμφωνα με την Ορθοδοξία έκλεισε και την Πέμπτη το πρωί έψαλαν για τελευταία φορά το Χριστός Ανέστη. Έτσι μικροί και μεγάλοι κατέβηκαν στον Καράβολα και αναβίωσαν μνήμες του παρελθόντος, της γιαγιάς και του παππού που έπαιρναν τα εγγόνια και έπεφταν στην θάλασσα, αφού μετρούσαν 40 κύματα για να πιάσουν την πέτρα, την «μαλλιαρή». 





Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων, τα μέλη του συλλόγου και αρκετοί φίλοι της παράδοσης ξεχύθηκαν στην παραλία του Καράβολα, έψαξαν, βρήκαν, γλέντησαν και έφαγαν όλοι μαζί… Οι νεότεροι έζησαν για πρώτη φορά το έθιμο και οι παλαιότεροι θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια, όταν όλη η οικογένεια τηρούσε ευλαβικά κάθε χρόνο, το έθιμο της «μαλλιαρής». Τότε που στο Ηράκλειο, έτρεχαν όλοι με τα ταπεράκια τους, τα κεφτεδάκια, τα βραστά αυγά και τις πατανίες τους, που έστρωναν καταγής για να ακολουθήσει το πικ νικ μαζί με την καλή τύχη και το πρώτο μπάνιο στην θάλασσα.





Γιατί να είσαι κάτοχος "μαλλιάρης"

Η πέτρα η μαλλιαρή, σύμφωνα με την παράδοση κουβαλάει πολλά καλά. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στον ουρανό, που πέφτει πάντα Πέμπτη ο λαός μπορεί να κάνει το πρώτο του μπάνιο (πριν από αυτή την μέρα το μπάνιο δεν κάνει καλό στην υγεία, γιατί τα ύδατα δεν είναι ευλογημένα).
Επίσης πολλές νοικοκυρές μαζεύουν νερό της θάλασσας με μπουκαλάκι «από σαράντα κύματα» και το φέρνουν στο σπίτι, να ραντίσουν τον χώρο και να πουν: «Οπως ανελήφτηκε ο Χριστός, έτσι να ανεληφτή από το σπίτι μας κάθε κακό. N’ ανεληφτή η κακογλωσσιά, η αρρώστια και το κακό μάτι»! Μια και η πέτρα η μαλλιαρή έχει καθαρτική δράση στην ενέργεια του σπιτιού και σε αυτόν που την έχει.
Κάποιες γυναίκες μάλιστα έπαιρναν από αυτό το νερό και το χρησιμοποιούσαν όλο το χειμώνα για την πρακτική ιατρική που ασκούσαν σε περιπτώσεις πρηξίματος, δαγκώματος, βασκανίας κ.α.


Γιατί την ονομάζουν μαλλιαρή

«Την ονομάζουν μαλλιαρή γιατί έχει πάνω βρύα και όποιος την βρει θεωρείται τυχερός» αναφέρει στο ekriti.gr , η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων κ. Φιλαρέτη Χρονάκη.
Η μεταφορά της στο σπίτι φέρνει πολλά καλά, διώχνει το κακό μάτι, την γλωσσοφαγιά, τις αρρώστιες. Τοποθετείται συνήθως κάτω από το κρεβάτι και πριν μπουν στο σπίτι, συνήθως οι παλιοί έλεγαν -Όξω ψύλλοι και κοριοί , πάνω στα όρη οι ποντικοί…. μες στο σπίτι η μαλλιαρή. Η αναβίωση του εθίμου έγινε για πρώτη φορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων, πιλοτικά επισημαίνει η κ. Φιλαρέτη.





Μετά την εκδήλωση ακολούθησε κρητική μουσική και γλέντι από το μουσικό συγκρότημα "Κρήτες" και εδέσματα από τις κυρίες του συλλόγου. Όλοι μετά από αυτό έφυγαν ευχαριστημένοι…και έδωσαν ραντεβού σε ένα χρόνο για την εύρεση της νέας μαλλιαρής.


Μάρα Μπέκα  - click ekriti.gr