Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αλλαγές στο 10ο Maydays Festival


Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
"Το φεστιβάλ Maydays δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος. Μία προσπάθεια που ξεκίνησε τον Μάη του 2008 από μία συλλογικότητα νέων ανθρώπων, ολοκλήρωσε τον κύκλο της.
Όλα αυτά τα χρόνια το Maydays προσπάθησε να εκφράσει τους αγώνες του λαού, να προβάλει τοπικές αντιστάσεις και κινήματα, να φέρει σε επαφή αγωνιζόμενους ανθρώπους από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα. Νεανικά μουσικά σχήματα, ντόπιοι καλλιτέχνες αλλά και μουσικές κολεκτίβες από το εξωτερικό έντυσαν μουσικά το πάρκο Γεωργιάδη και πιστεύουμε ότι προσέφεραν μία διαφορετική και ενδιαφέρουσα πολιτιστική πρόταση για τους Hρακλειώτες.
Έχει σημασία να πούμε πώς το φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια ήταν οικονομικά ανεξάρτητο. Στηριχθήκαμε στην συμβολή των φίλων της εφημερίδας "Δρόμος" στο Ηράκλειο αλλά και των μελών και των φίλων της ΚΟΕ. Κυρίως, αυτό που έκανε πραγματικότητα κάθε χρόνο το Maydays ήταν η μαζική συμμετοχή των φίλων του φεστιβάλ στις συναυλίες, τις εκδηλώσεις και στα σεμινάρια και όχι κάποια κρατική ή ιδιωτική χορηγία.
Όμως, οι δυσκολίες της εποχής που διανύουμε δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο ούτε το φεστιβάλ ούτε εμάς τους ίδιους σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο. Αν και οι περισσότεροι από εμάς "μεγαλώσαμε" μαζί με το Maydays και οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις είναι πολλές, η αλήθεια είναι ότι ένα φεστιβάλ με τόσες απαιτήσεις και τέτοιο επίπεδο δεν είναι καθόλου εύκολο πλέον να πραγματοποιηθεί.

Χρειάζεται όχι μόνο αλλαγή κλίμακας αλλά και αλλαγή διάθεσης και προσανατολισμού. Η λεηλασία του τόπου βαθαίνει, η Ελλάδα παραδίδεται αμαχητί σε ξένες δυνάμεις υπό "αριστερή" διακυβέρνηση και η κοινωνία χωρίς ελπίδα μοιάζει για την ώρα γονατισμένη. Συνεπώς, το Maydays μας αποχαιρετάει όχι γιατί αποφασίσαμε να πάμε στα σπίτια μας αλλά γιατί θέλουμε να δοκιμάσουμε νέα εγχειρήματα που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις σημερινές ανάγκες και που να προάγουν ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό και την συμμετοχή. Ήδη εδώ και ένα χρόνο, οι σκέψεις και οι ιδέες του Maydays βρίσκουν στέγη στο κοινωνικό και πολιτιστικό στέκι "Ξύλινη Tabya" (Μαστραχά 14 και Ντεντηδάκηδων, Αγία Τριάδα).

Αντιλαμβανόμαστε οτι το Μaydays θα "λείψει", ειδικά σε μία σκοτεινή εποχή σαν την δική μας. Όμως, ήδη νέα συλλογικά κοινωνικά ή πολιτιστικά εγχειρήματα ξεπηδούν καθημερινά τόσο στην πόλη μας όσο και στην ύπαιθρο. Όσο κι αν δυσκολεύει η ζωή στην αποικία, είμαστε σίγουροι ότι η νεολαία του τόπου θα συνεχίσει να δημιουργεί, να βρίσκει δρόμους και να ξεκινάει ενδιαφέροντα κινήματα.
Με αυτές τις σκέψεις καλούμε όσους ενδιαφέρονται και έχουν διάθεση αυτήν την Τετάρτη 31/5 στις 19:00, στην Ξύλινη Tabya (Μαστραχά 14 και Ντεντηδάκηδων) για να συζητήσουμε τις ιδέες μας και να προετοιμάσουμε ένα διήμερο φεστιβάλ δρόμου στις 23-24 Ιουνίου."