Πλουμή - Παραγιουδάκης

Φρούριο το δικαστήριο για τη δίκη του διπλού φονικού στον Προφήτη Ηλία (photo)


Εν αναμονή βρίσκεται η έναρξη της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά το διπλό φονικό στον Προφήτη Ηλία που είχε γίνει πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου είναι ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ , αναμένοντας και την παρουσία του 57χρονου κρεοπώλη που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν οκτώ έτη για το θάνατο των συγχωριανών του Πρίαμου Ξυδάκη και Μανόλη Σταυρουλάκη. Δίπλα του αναμένεται να βρίσκεται και ο νεαρότερος αδερφός του, ο οποίος φέρεται ότι το ίδιο βράδυ προσπάθησε να σκοτώσει τον πατέρα τού Ξυδάκη.




Γύρω στις 10 το πρωί έφθασαν στα δικαστήρια και τα δύο αδέρφια Κοκολογιάννη που εμπλέκονταν στην υπόθεση.

Ο ένας εκ των δύο είχε αθωωθεί πρωτόδικα ενώ ο αδερφός του Στέφανος είχε ασκήσει έφεση και είχε επίσης αφεθεί ελεύθερος.

Σε δηλώσεις του σήμερα ο κ. Στέφανος Κοκολογιάννης, υποστήριξε ότι η οικογένεια επιθυμεί να ξεκινήσει η δίκη για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και το δικαστήριο να μπορεί να αξιολογήσει εκ νέου τα ευρήματα της αστυνομίας από τον χώρο της συμπλοκής ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον βαθμό αναλογούν , κάτι που όπως πρόσθεσε δεν έγινε στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Τα αδέρφια Κοκολογιάννη μπήκαν από την κεντρική είσοδο του δικαστηρίου επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης ενώ στην πλατεία Δασκαλογιάνη βρίσκονται οι οικογένειες Ξυδάκη και Σταυρουλάκη.

Τις δύο πλευρές όπως προαναφέραμε χωρίζει ισχυρή αστυνομική δύναμη.





Το χρονικό του μακελειού

Το μακελειό, που είχε στοιχίσει τη ζωή στους δύο Προφητηλιανούς, ηλικίας 34 και 64 ετών, αντίστοιχα, είχε λάβει χώρα το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 2012, ανήμερα του κλήδονα, την ώρα που όλο το χωριό διασκέδαζε. Σύμφωνα με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση σε πρώτο βαθμό, ο Πρίαμος Ξυδάκης έκανε παρατήρηση στο 17χρονο - τότε - γιο τού κρεοπώλη.

Ο 34χρονος πατέρας τριών ανήλικων παιδιών μάλωσε με το νεαρό, επειδή ο τελευταίος φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα κατά τη διάρκεια γλεντιού που γινόταν στον Προφήτη Ηλία. Το γεγονός αυτό φέρεται να πυροδότησε την οργή του κρεοπώλη, ο οποίος - σύμφωνα πάντα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο - πήρε τηλέφωνο τον Ξυδάκη, λέγοντάς του να περάσει από το κατάστημά του.

Έτσι κι έγινε. Όταν ο 34χρονος έφτασε στο κρεοπωλείο, συνάντησε εκεί τόσο τον 57χρονο άνδρα, όσο και τον ανήλικο - τότε - γιο του. Το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες φέρεται ότι ήταν ήδη τεταμένο: Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου, ο κρεοπώλης βγήκε από το μαγαζί του και κατευθύνθηκε στο αυτοκίνητό του, προκειμένου να πάρει την καραμπίνα που είχε μέσα. Ο Ξυδάκης φέρεται να εκτόξευσε τότε ένα λοστό εναντίον του κρεοπώλη, χωρίς ωστόσο να τον πετυχαίνει.

Εν συνεχεία, ο νεαρός φέρεται να απείλησε με ένα πιστόλι τον 34χρονο, με τον τελευταίο να προσπαθεί να αρπάξει το όπλο από το 17χρονο. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, ακολούθησε πάλη, με αποτέλεσμα το δάκτυλο κάποιου εκ των δύο να πατήσει τη σκανδάλη και να τραυματιστεί ο 57χρονος στα πόδια και ο 17χρονος στο λαιμό. Τελικά, ο κρεοπώλης, ο οποίος στο μεταξύ είχε πάρει την καραμπίνα από το όχημά του, πυροβόλησε με αυτήν τον Ξυδάκη, ο οποίος μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ξεψύχησε.

Σε κοντινή απόσταση από το κρεοπωλείο βρίσκεται καφενείο, όπου εκείνη την ώρα κάθονταν κάτοικοι του χωριού. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ηλικίας 64 ετών Μανόλης Σταυρουλάκης, ο οποίος απολάμβανε τη γιορτινή βραδιά μαζί με την παρέα του. Αρχικά, κανείς δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί, ωστόσο οι παρευρισκόμενοι δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι κάποια από τα σκάγια του όπλου τού κρεοπώλη είχαν τραυματίσει τον άτυχο Σταυρουλάκη.

Παρά το γεγονός ότι ο 64χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, τελικά δεν τα κατάφερε: Λίγες ώρες μετά το θάνατο του Ξυδάκη, άφηνε κι αυτός την τελευταία του πνοή, διπλασιάζοντας τον αριθμό των θυμάτων του μακελειού.

Πρωτόδικα: Ισόβια συν 8 χρόνια στον 57χρονο

Τον Ιανουάριο του 2014, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, στη Νεάπολη, έκρινε ένοχους τόσο τον κρεοπώλη, όσο και τον αδελφό του. Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν κάθειρξη 8 ετών για την ανθρωποκτονία των δύο συγχωριανών του. Από την πλευρά του, ο αδερφός τού κρεοπώλη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας του πατέρα τού Πρίαμου Ξυδάκη.

Παρ' όλα αυτά, δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος παραμένει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν προβεί σε αίτημα διεξαγωγής της δίκης εκτός Κρήτης, φοβούμενοι για την ασφάλεια των εντολέων τους. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό, καθώς η δίκη προσδιορίστηκε τελικά στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Τέλος, όσον αφορά στον 22χρονο σήμερα γιο του κρεοπώλη, σε βάρος του οποίου είχε αποδοθεί τότε κατηγορία, η υπόθεσή του διαχωρίστηκε από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, καθώς όταν συνέβη το τραγικό περιστατικό ήταν ανήλικος. Ο νεαρός κατηγορήθηκε για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Πρίαμου Ξυδάκη, ωστόσο, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, η υπόθεσή του θα εκδικαστεί αφού τελεσιδικήσει η υπόθεση για τον πατέρα του και το θείο του.

ΦωτογραφίεςΝίκος Χαλκιαδάκης - click neakriti.gr