Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ντροπή: Σκουπίδια παντού από συνεργείο κινητής τηλεφωνίας στη Ροδιά


Μας γράφει πολίτης του Ηρακλείου για τον σκουπιδότοπο που έχει "δημιουργήσει" εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Ρογδιάς, στο Ηράκλειο:

"Θα ήθελα να αναφέρω ένα απίστευτο γεγονός που αφορά στα έργα που πραγματοποιεί η WIND, γύρω από τον Βασιλικό, το βουνό που περιβάλει την περιοχή από το Μάραθος, μέχρι τις κεραίες στη Ρογδιά.
Η WIND έχει σκάψει τους χωματόδρομους για να περάσει καλώδια. Έχουν δημιουργήσει χαντάκια και φρεάτια, τα οποία μονώνουν με φελιζόλ. Αφού βγάλουν ότι περισσεύει από όλο αυτό το φελιζόλ, το πετούν στο δρόμο, στα χωράφια, και στα ρέματα. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες, κομματιασμένα σε διάφορα μεγέθη, από νιφάδες μέχρι τούβλα ολόκληρα. Ο αέρας το σκορπάει παντού και όλη η περιοχή είναι ένα σκουπιδαριό, με πλαστικά, κομμάτια από καλώδια και υλικά και το φελιζόλ να παντού σε όλη τη διαδρομή, από τη μονή Σαββατιανών μέχρι το Μάραθο.
Μίλησα με κάποιους από τους εργάτες που τα βρήκα να δουλεύουν εκεί, ευγενικά τους ζήτησα να φροντίσουν να τα μαζέψουν και να χρησιμοποιούν σκουπιδοσακούλες να τα βάζουν και όχι να τα πετούν στα ρέματα ή όπου βρουν. Μου είπαν «θα τα μαζέψουμε» κάτι που δεν έκαναν φυσικά. Με ρώτησαν και τι με νοιάζει εμένα, δηλαδή καμία απολύτως αίσθηση του τι κάνουν, δείχνει και το βαθμό της αδιαφορίας τους.



Περνάω από ‘κει συχνά, με τουρίστες που μένουν να απορούν και να κοιτούν με λύπη για το χάλι αυτό, χωρίς να μπορώ να δώσω μια αξιοπρεπή απάντηση στις ερωτήσεις τους.
Σας παρακαλώ πολύ, αν έχετε την δυνατότητα να ερευνήσετε για τους υπεύθυνους και να πιέσετε να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή τακτική των συνεργείων.
Επισυνάπτω μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες, από το τελευταίο φρεάτιο που συνάντησα. Η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη σε όλα τα φρεάτια, πραγματικά, δεν φαίνεται τίποτα από το μέγεθος της ρύπανσης στις φωτογραφίες. Τα πλαστικά, οι κορδέλες, τα καλώδια και τα υπολείμματα των υλικών είναι πεταμένα διάσπαρτα σε όλη τη διαδρομή, αντιλαμβάνεστε την έκταση που σκόρπισε το φελιζόλ .


Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση, ελπίζω στην ευαισθησία σας και την ανάληψη δράσης για αποκατάσταση.

Με εκτίμηση,

Μ. Κ."