Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κρήτη: Γιατί ο χοχλιός... "καίει" το επιχειρείν


Τι κι αν ο χοχλιός είναι από τους πλέον αγαπημένους και υγιεινούς μεζέδες στην Κρήτη; Τι κι αν τα εστιατόρια κατακλύζονται από πελάτες που θέλουν να τους γευτούν; Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα, έτσι και σε αυτή, βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας! Αποτυχημένες ήταν στο παρελθόν και οι όποιες προσπάθειες για το στήσιμο επιχειρήσεων που είτε θα εμπορεύονταν το προϊον είτε θα το καλλιεργούσαν.



Πάνω από 150 επιχειρηματίες προσπάθησαν μεν αλλά δεν κατάφεραν να σταθούν στο χώρο, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε για το θέμα στο «Ράδιο Κρήτη» και την εκπομπή του Μ. Αργυράκη ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Μωϋσής Μυλωνάς, υπάρχει εξήγηση για αυτό.
Η καθετοποίηση της παραγωγής και κυρίως το αυξημένο κόστος παραγωγής είναι οι βασικότερες αιτίες ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που πήραν δάνεια ή χρησιμοποιησαν τα χρήματα από το εφάπαξ ή τις οικονομίες μιας ζωής για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην επένδυσή τους και έχασαν όλα τα χρήματα τους!
Να σημειωθεί μόνον ότι για μία τέτοια επιχείρηση στο παρελθόν απαιτούνταν περίπου 15.000 με 20.000 ευρώ ενώ το πολύ φθηνό προϊόν από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλβανία και η Βουλγαρία οδήγησαν το ελληνικό και δη το κρητικό στην … αφάνεια! Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, είχαμε εισαγωγές μέχρι και από το Περού, τη Συρία η και το Μαρόκο! Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, σε αυτές τις χώρες, συν τοις άλλοις, υπάρχει η τεχνογνωσία και το απαραίτητο υγρό κλίμα. «Τρόπος υπάρχει, αλλά θέλει δουλειά», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα εκτροφεία υπάρχουν σε χώρες της κεντρικής κυρίως Ευρώπης.

Ελένη Μπουρμά - click ekriti.gr