Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Αλλάζει το κέντρο - Φεύγουν τα ΙΧ και η ψαραγορά


Δύο σημαντικά όσο και πολυαναμενόμενα έργα ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το Μάιο ο Δήμος Ηρακλείου. Στις 9 Μαΐου θα δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο ανάπλασης στο "σταυρό" της πόλης (Δικαιοσύνης- Ίδης- Καλοκαιρινού). Μια ανάπλαση που βεβαίως, όπως έχουμε γράψει, φέρνει μαζί της ραγδαίες κυκλοφοριακές ανακατατάξεις, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει τον "εξοστρακισμό" των Ι.Χ. και την κυκλοφορία σε λεωφορεία και ταξί. Μια εβδομάδα μετά, στις 16 Μαΐου, θα δημοπρατηθεί το έργο της μεταφοράς της ιχθυαγοράς από τα Ψαράδικα, στο κέντρο της πόλης, στη νέα Λαχαναγορά, στην περιοχή της Αλικαρνασσού...

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση στη Δικαιοσύνης, μιλάμε για τη δρομολόγηση ενός έργου που προς το τέλος της θητείας της είχε κάνει "σημαία" και η προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη, ενώ ομοίως έχει πράξει και η νυν δημοτική Αρχή. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση που θα αναμορφώσει άρδην την "καρδιά" του Ηρακλείου, καθιστώντας την περιοχή πιο φιλική στον επισκέπτη, πιο ελκυστική, με το βάρος να πέφτει στην κυκλοφορία των πεζών έναντι των οχημάτων... Μια προσφιλής τακτική που ακολουθείται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που προσελκύουν τουρίστες.

Η ανάπλαση του ιστορικού "σταυρού" της πόλης έχει περάσει από καθυστερήσεις και περιπέτειες. Η τελευταία καθυστέρηση είχε να κάνει με τη γνωστή, πολυσυζητημένη εμπλοκή που προέκυψε γενικώς το φθινόπωρο με τις δημοπρατήσεις νέων έργων μετά την αλλαγή νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η Λότζια διαμήνυε στα τέλη Αυγούστου πως μέσα στο Σεπτέμβριο θα προχωρούσε στη δημοπράτηση. Λίγο αργότερα πήρε πίσω την προαναγγελία, γνωστοποιώντας πως η δημοπράτηση θα καθυστερήσει λόγω της εμπλοκής με το νέο νόμο των δημόσιων έργων. Τελικά, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν. Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή άναψε το "πράσινο φως" για τη δημοπράτηση της ανάπλασης, που ορίστηκε για τις 9 Μαΐου...

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η λεωφόρος Καλοκαιρινού, η Δικαιοσύνης, η οδός (μικρή) Έβανς, η οδός 1821 και η οδός Ίδης θα διαμορφωθούν με βάση την κατεύθυνση της απόδοσης στα Ι.Χ. και στα μίνι λεωφορεία και με βάση την απόδοση της μέγιστης δυνατής επιφάνειας σε πεζοδρόμια για την άνετη κίνηση των πεζών και την καλύτερη εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης των δρόμων αυτών. Με αυτή την έννοια προτείνεται η μέγιστη δυνατή διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η ελαχιστοποίηση του πλάτους του καταστρώματος στο απαραίτητο μέγεθος.

Κύρια κατεύθυνση επίσης της πρότασης είναι η ασφαλής διέλευση και στάση του πεζού και η διευκόλυνση των κινήσεών του τόσο στους πεζόδρομους όσο και στα πεζοδρόμια και η αποτροπή (μέσω και της προτεινόμενης διαμόρφωσης) της κατάληψης των πεζοδρομίων ή τμημάτων τους από οχήματα.

Η μελέτη στοχεύει στο βέλτιστο αποτέλεσμα με τη χρήση φυσικών υλικών με σχεδιαστική ποιότητα, κατασκευαστική αρτιότητα και αντοχή στο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη και το βιοκλιματικό παράγοντα με την αύξηση του πρασίνου και την επιλογή κατάλληλων υλικών.

Επιπλέον στη λεωφόρο Δικαιοσύνης δίνεται έμφαση στην "τριλογία" των δημόσιων κτηρίων (Περιφέρεια Κρήτης, Δικαστήρια, πρώην Αστυνομική Διεύθυνση), που αναδεικνύονται με μνημειακό φωτισμό. Οι δύο μικρές πλατείες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών κτηρίων προτείνεται να προβληθούν με την ενιαία διαμόρφωσή τους και στο κατάστρωμα της λεωφόρου Δικαιοσύνης.




Φεύγει από την οδό Καρτερού η ιχθυαγορά

Μετά από αναμονή ετών, θα "ριφθεί" προσεχώς ο "κύβος" για να μετακομίσει η ιχθυαγορά από την οδό Καρτερού, που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Η μεταφορά της Ψαραγοράς ήταν πάγιο αίτημα. Η νυν δημοτική Αρχή το είχε υποσχεθεί από την αρχή της θητείας της. Εξέτασε κάποιες λύσεις, όπως η περίπτωση του ενετικού λιμανιού, και τελικά βρέθηκε η άκρη για να "μετακομίσει" η ιχθυαγορά στο χώρο της νέας Λαχαναγοράς.

Για του λόγου το αληθές, στη δημοπράτηση της ιχθυαγοράς προχωρά ο Δήμος Ηρακλείου και διακήρυξε ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου "Συντήρηση και επισκευή δημοτικού κτηρίου στη νέα Λαχαναγορά και μετατροπή του σε καταστήματα χονδρικής πώλησης αλιευμάτων", με προϋπολογισμό 285.000,00 ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου (Διονυσίου 13Α, Νέα Αλικαρνασσός) την Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 10 π.μ.

Με την παρούσα μελέτη πρόκειται να ανακατασκευαστεί το υφιστάμενο ισόγειο κτήριο αποθήκευσης clarks, επιφάνειας 622,79 τ.μ., που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως καταστήματα πώλησης αλιευμάτων.

Οι εργασίες προβλέπουν τη διαμόρφωση χώρων εμπορίας και κυλικείου, την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, τη διάστρωση βιομηχανικού δαπέδου, τη διαρρύθμιση χώρων υγιεινής, την επένδυση τοίχων με πλακίδια, την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

ΡεπορτάζΜπάμπης Σαββίδης - click neakriti.gr