Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κρητικοί μαθητές πρωταθλητές Ελλάδας στο σκάκι


Είναι πραγματικά υπέροχο να ζεις τέτοιες στιγμές! Στιγμές αγωνίας, έντασης αλλά και απερίγραπτης χαράς βλέποντας τα παιδιά να βγαίνουν από τον αγωνιστικό χώρο με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους να σου κάνουν το σήμα της νίκης επιβραβεύοντας την προσπάθεια τους και τον κόπο τους. 




Έχει γίνει γραφικό κάθε χρόνο τέτοια περίοδο να μιλάμε για το μέγεθος της επιτυχίας που έχουν οι αθλητές του συλλόγου μας μετά από αυτά τα πρωταθλήματα κάνοντάς μας περήφανους και παράλληλα δίνοντάς μας δυνάμεις να συνεχίσουμε τη δουλειά μας με ακόμη περισσότερη διάθεση! Σε ένα πρωτάθλημα διαφορετικό από όλα τα άλλα μιας και οι αγώνες δεν διεξήχθησαν σε κάποιο συνεδριακό χώρο ξενοδοχείου όπως έχουμε συνηθίσει αλλά στο κλειστό Γυμναστήριο του Λουτρακίου και με πρώτη φορά την παρουσία θεατών από τις κερκίδες είδαμε ένα χρώμα ξεχωριστό και ιδιαίτερα ζεστό για τα παιδιά από τα χειροκροτήματα που συνόδευαν την έναρξη κάθε αγώνα. Εντυπωσιακή για άλλη μια χρονιά και η συμμετοχή των παιδιών με τον αριθμό να φτάνει στους 832 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα!

Αγωνιστικά τώρα οι αθλητές της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων θριάμβευσαν για άλλη μια φορά κατακτώντας 5 χρυσά μετάλλια 2 αργυρά και 4 χάλκινα! Μία συγκομιδή που είναι με διαφορά η καλύτερη σε επίπεδο συλλόγων επιβραβεύοντας έτσι τόσο το προπονητικό τιμ όσο και της προσπάθειες που καταβάλει το συμβούλιό της για να προσφέρει στα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες!

Οι αγώνες ξεκίνησαν με τα ομαδικά πρωταθλήματα όπου στην κατηγορία των Δημοτικών σχολείων συμμετείχε το 5ο Δημοτικό σχολείο Χανίων. Οι Πρωταθλητές Κρήτης έχοντας στην σύνθεσή τους τέσσερις παίκτες που όλοι τους έχουν ¨γευτεί¨ τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί και το απέδειξαν! Κέρδισαν καθαρά όλους τους αντιπάλους τους και έχοντας το απόλυτο με έξι νίκες σε έξι αγώνες κατέκτησαν τον τίτλο της Πανελλήνιας Πρωταθλήτριας Ομάδας! Εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις 24 παρτίδες είχαν 22 νίκες δείχνοντας έτσι και την μεγάλη διαφορά που είχαν σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολεία! Την ομάδα του 5ου δημ. Σχολείου Χανίων απαρτίζανε οι αδερφές Καραβιτάκη Ευαγγελία και Αντωνία, ο Τζαγκαράκης Παναγιώτης, και ο Φυντριλάκης Κυριάκος.


Στα ατομικά πρωταθλήματα ξεκινάμε το αφιέρωμα από την μικρότερη κατηγορία των Νηπίων όπου κάθε χρόνο νέα ταλέντα ξεπηδούν από τον σύλλογο δείχνοντας έτσι και το μέλλον του σκακιού γενικότερα στην πόλη μας. Ο Σπυριδάκης Γιώργος (22ο Χανίων) έδειξε το μεγάλο του ταλέντο κατακτώντας την 2η θέση στη γενική κατάταξη μία θέση απόλυτα επιτυχημένη αλλά που αν δεν ήταν και το απρόβλεπτο της ηλικίας θα ήταν ακόμη ψηλότερα μιας και ήταν ο μοναδικός που κέρδισε των νικητή των αγώνων. Στην ίδια κατηγορία η Ψαριανού Έλενα (1ο Βαμβακόπουλου) τρίτωσε την επιτυχία της αυτή τη χρονιά όπου μετά το πρωτάθλημα Δυτ. Κρήτης και Παγκρήτιο κατέκτησε και την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα! Σε αντίθεση με τα προηγούμενα πρωταθλήματα εδώ υπήρχε αρκετά μεγάλη αγωνία και συναγωνισμός μέχρι να φτάσει στην τελική επικράτηση μιας και τα δύο ¨αστέρια¨ από το Ρέθυμνο η Φάρσαρη Μελίνα (8ο Ρεθύμνου) και η Χρυσού Ιωάννα (Χαρούμενο Εργαστήρι Ρεθύμνου) ήρθαν ιδιαίτερα αποφασιστικές να κάνουν την υπέρβαση παλεύοντας μέχρι τέλος για το μετάλλιο. Η Ιωάννα μάλιστα είχε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με 4 στα 4 οδηγώντας την κούρσα για την κορυφή από εκεί και πέρα και μέχρι τον 7ο γύρο ανέλαβε τα ηνία η Μελίνα για να την ξεπεράσει στο τέλος η Έλενα κατακτώντας την πρώτη θέση με 2η την Φάρσαρη Μελίνα και 3η την Χρυσού Ιωάννα! Σίγουρα εντυπωσιακό το γεγονός να βλέπουμε στο βάθρο να ανεβαίνουν έξι παιδιά από τα οποία τα τέσσερα ήταν από Χανιά και Ρέθυμνο! Μπράβο σας παιδιά και σίγουρα ένας τέτοιος συναγωνισμός μόνο θετικά οφέλη θα έχει για το σκάκι στο νησί μας! Στην ίδια κατηγορία ο Γεωργιάδης Κων/νος (Τσικαλαριά) με 3½ βαθμούς πήρε την 32η θέση.


Στην Α’ δημοτικού είχαμε άλλη μια διάκριση με την Πλατσάκη Ευγενία (19ο Χανίων) να κατακτά τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδος! Η Ευγενία ξεχώρισε από την αρχή και ήταν μπροστά στη βαθμολογία παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος! Ένα κορίτσι μαχητικό με λογική στην κάθε της κίνηση και πάρα πολύ θετική ενέργεια! Σίγουρα η θέση της δεν μας εκπλήσσει και περιμένουμε ότι με την συνέχεια της δουλειάς της θα ακούσουμε πολλά στο μέλλον! Στην ίδια κατηγορία ο Ραφαέλ Σαράφης (5ο Χανίων) έχοντας μία πολύ καλή πορεία πάλεψε για την κατάκτηση ενός μεταλλίου και τελικά με 5½ βαθμούς κατέκτησε την 14η θέση. Η Θεοδωρογλάκη Βαρβάρα (17ο Χανίων) με 3 βαθμούς ήταν 13ο κορίτσι και ο Σκαράκης Σταύρος (1ο Σούδας) με 2 ½ αλλά λόγω ίωσης δεν έπαιξε στους τρεις τελευταίους αγώνες.

Και οι επιτυχίες συνεχίζονται

Στην Β’ δημοτικού είχαμε το ¨άστρο¨ της Χρυσής Χασουράκης να λάμπει! Η Χρυσή (1οΜουρνιών) κατέκτησε έναν Πανελλήνιο τίτλο με χαρακτηριστική άνεση θα λέγαμε. Έχοντας μία εντυπωσιακή εμφάνιση από την αρχή των αγώνων εξασφάλισε μία διαφορά ασφαλείας στη βαθμολογία από τα υπόλοιπα κορίτσια και τερμάτισε όπως ξεκίνησε… πρώτη! Η Χρυσή πάλεψε και για μία διάκριση στην γενική βαθμολογία και τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι έχει όλα τα προσόντα να το πετύχει! Στην ίδια κατηγορία εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Λεβάκης Κυριάκος (8ο Χανίων) ο οποίος ήταν συνεχώς στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας κερδίζοντας μάλιστα τον 2ο της βαθμολογίας! Η 6η θέση που πήρε ανάμεσα σε 77 μαθητές ήταν ιδιαίτερα τιμητική αλλά βλέποντας στον πίνακα βαθμολογίας τα κριτήρια ισοβαθμίας που είχε καταλαβαίνουμε ότι η θέση αυτή τον αδικεί. Στην ίδια κατηγορία ο Κυριακογιαννάκης Γιάννης (3ο Χανίων) με 5 βαθμούς πήρε την 25η θέση και ο Σπανουδάκης Γιάννης (10ο Χανίων) με 4 βαθμούς πήρε την 48η θέση.

Στην Γ’ δημοτικού είχαμε τον Αντωνιουδάκη Γιώργο (10ο Χανίων) να ανεβαίνει στο βάθρο κατακτώντας την 3η θέση στη γενική βαθμολογία. Ο Γιώργος έχοντας μία εξαιρετική πορεία όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνει πάντα να έχει μία σταθερότητα στο παιχνίδι του και να ανεβαίνει μόνιμα στο βάθρο των αγώνων. Μπράβο Γιώργο και πιστεύουμε ότι με την συνέχεια της δουλειάς που κάνεις θα είσαι μόνιμα ψηλά! Στην ίδια κατηγορία είχαμε διπλή διάκριση μιας και στο βάθρο ανέβηκε η Σκαράκη Γεωργία (1ο Σούδας) κατακτώντας την 3ηθέση στα κορίτσια. Η Γεωργία έχοντας πολλές δυνατότητες στο παιχνίδι της έκανε την υπέρβαση και με ένα εντυπωσιακό σερί με τρία στα τρία στους τελευταίους και κρισιμότερους γύρους κατόρθωσε να μπει στην τριάδα. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αυτή θα αποτελέσει και ένα καλό κίνητρο για να βάλει ακόμη ψηλότερους στόχους στα Πανελλήνια Νεανικά. Να τονίσουμε εδώ ότι την 2η θέση στα κορίτσια κατέκτησε η Τσαπάκη Ασημένια (5ο Ηρακλείου) από τον ΕΓΟ Ηρακλείου μία σκακίστρια που μας είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις και στα Παγκρήτια Νεανικά! Στην ίδα κατηγορία πολύ καλή παρουσία παρά την απειρία τους είχαν ο Μητάκος Γιώρος (Ναυστάθμου) και ο Θεοδωρογλάκης Γιάννης (17ο Χανίων) που με 5,5 και 5 βαθμούς πήραν την 21η και 37η θέση αντίστοιχα.


και βέβαια η επιτυχίες δεν σταματάνε… Στην Δ΄ δημοτικού ήταν η σειρά της Καραβιτάκη Αντωνίας (5ο Χανίων) να ανέβει στο βάθρο κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο! Η Αντωνία έχοντας μία εξαιρετική εμφάνιση την προηγούμενη μέρα στα ομαδικά όπου έκανε το απόλυτο αποτέλεσμα με 6 στα 6 κερδίζοντας αρκετά μεγαλύτερες αντιπάλους πάλεψε για την κατάκτηση της πρώτης θέσης και έδειξε ότι είχε όλα τα προσόντα να το πετύχει. Η πορεία της σε όλο το πρωτάθλημα και η τελική της θέση δείχνει τις δυνατότητές της και σίγουρα περιμένουμε ένα αρκετά συναρπαστικό πρωτάθλημα τον Ιούνιο στο Ρίο. Στην ίδια κατηγορία η Τρουλάκη Αθηνά (5ο Χανίων) με 3.5 βαθμούς πήρε την 14η θέση στα κορίτσια και ο Μπατσάκης Παναγιώτης (3ο Κισσάμου) με 3,5 πήρε την 62η θέση.

Και φτάνουμε στην ΣΤ’ δημοτικού με τα ¨χρυσά¨ παιδιά της ΣΑΧ! Μία κατηγορία που μόνιμα από τα Νήπια έως τώρα έχουμε αθλητές στο βάθρο της βαθμολογίας! Από πού να πρωτοξεκινήσουμε? Δικαιωματικά ίσως από την Καραβιτάκη Ευαγγελία (5ο Χανίων) που η παρουσία της και μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στις συναθλήτριές της για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Από τα Νήπια έως και τη φετινή χρονιά έχει κατακτήσει έξι πρώτες Πανελλήνιες θέσεις! Η φιλοδοξίες της Ευαγγελίας δεν σταματούνε όμως απλά στην κατάκτηση της πρώτης θέσης κοριτσιού αλλά και της γενικής κατάταξης όπου τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο βάθρο των νικητών με διπλή διάκριση! Αυτό έκανε και την φετινή χρονιά κατακτώντας ταυτόχρονα και την 2η θέση στη γενική κατάταξη! Μπράβο σου για άλλη μια φορά Ευαγγελία! Δίπλα από την Ευαγγελία στάθηκε στο βάθρο των νικητών ο Φυντριλάκης Κυριάκος (5ο Χανίων) κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Ο Κυριάκος εντυπωσιακός όπως πάντα έκανε την εμφάνισή του στους αγώνες με καινούργιο καπέλο που ¨έκλεψε¨ καρδιές αλλά παράλληλα έκανε και αυτός με τη σειρά του ένα πολύ καλό πρωτάθλημα διεκδικώντας το κάτι παραπάνω. Η τελική βαθμολογία τον βρήκε ισόβαθμο με άλλους πέντε παίκτες έχοντας όμως με διαφορά τα καλύτερα κριτήρια ισοβαθμίας κατέκτησε δίκαια το χάλκινο μετάλλιο. Ένα σκαλί παρακάτω ο Παναγιώτης Τζαγκαράκης (5ο Χανίων) ο οποίος ισοβάθμησε και αυτός στην 3η θέση συμπληρώνοντας έτσι ένα καταπληκτικό ¨τρίο¨ παικτών που χρόνια μαζί στο ίδιο τμήμα προπονούνται και συναγωνίζονται σε Πανελλήνιο επίπεδο για την διάκριση! Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας που μόνιμα όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεστε εκεί ψηλά!

Περνάμε τώρα στις κατηγορίες Γυμνασίων όπου εκεί η εκπροσώπησή μας ήταν μικρή μιας και αρκετά παιδιά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να αγωνιστούν. Στην Α’ Γυμνασίου και σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία ο Βαγγέλης Πατρελάκης (Κουνουπιδιανών) διεκδίκησε για μία διάκριση στο βάθρο κατακτώντας τελικά την 5η θέση.

Στην Β’ Γυμνασίου η Κουκουράκη Χρυσή (1ο Ρεθύμνου) έχει τον τρόπο της και καταφέρνει πάντα να βρίσκει τον δρόμο για το βάθρο! Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της και το 3ο για την ομάδα του Ρεθύμνου έχοντας έτσι μία από τις πιο επιτυχημένες πορείες στα μαθητικά πρωταθλήματα! Εδώ βέβαια θα λέγαμε μπράβο Μανόλη και συγχαρητήρια για τις αντοχές σου που τρέχεις!!! Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα με την κατηγορία Λυκείων όπου εκεί παρά τις απουσίες του Θεοδώρου Ν. του Παπαδόπουλου Αργ. Της Βοζινάκη Ανθής και τις αδερφές Πετράκη τους αντικατέστησε επάξια ο Νίκος Καλυκάκης! Ο Νίκος (Ελ. Βενιζέλου) παρά την πίεση των διαβασμάτων κατέβηκε στους αγώνες με πολύ μεγάλη διάθεση και έλαμψε! Είχε εξαιρετική πορεία κάνοντας 5 βαθμούς και σίγουρα αν δεν πετούσε τον τελευταίο βαθμό σε μία εντελώς κερδισμένη θέση θα τον βρίσκαμε στην πρώτη δεκάδα!

Ολοκληρώνοντας το αφιέρωμα να συγχαρούμε όλη την αποστολή που για άλλη μια φορά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στους αγώνες!



Σκακιστική Ακαδημία Χανίων - click candiakews.gr