Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τι είπαν πατέρας και γιος για το φονικό στα Ανώγεια


Το δρόμο για τη φυλακή πήραν χθες ο 54χρονος κτηνοτρόφος και ο 21χρονος γιος του, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν τον 23χρονο συγγενή τους Μανόλη Στρατάκη, ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων, σε περιοχή λίγο έξω από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου.

Ωστόσο, η χθεσινή απόφαση των Αρχών περί προφυλάκισης αμφότερων των κατηγορουμένων σημαδεύτηκε από ανατροπή στα - μέχρι χθες - δεδομένα: Παρά το ότι τα προηγούμενα 24ωρα ο 54χρονος φερόταν να αναλαμβάνει την ευθύνη για το θάνατο του νεαρού συγγενούς του, εντούτοις χθες τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του υποστήριξαν στις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Ρεθύμνου ότι ο 23χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα από το όπλο που κρατούσε ο 21χρονος.

«Φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία της δικογραφίας ότι υπάρχει ένας πυροβολισμός προς την πλευρά του θύματος από το νεαρό. Αυτός ήταν και ο πυροβολισμός που επέφερε το αποτέλεσμα που όλοι μας ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του μετά την απόφαση για την προφυλάκιση των εντολέων του ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισής τους, κ. Διονύσης Βέρρας.

Υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών

Ωστόσο, αμφότεροι οι κατηγορούμενοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από την πλευρά του θύματος και των άλλων δύο αδελφών του, που φέρονταν να βρίσκονται μαζί του στο σημείο του μακελειού. Αυτός είναι και ο λόγος - σύμφωνα με τους ίδιους - για τους οποίους οι ίδιοι φέρονται να απάντησαν στους πυροβολισμούς που δέχτηκαν, φοβούμενοι για τις ζωές τους.

«Αυτό που ισχυρίστηκαν οι εντολείς μας είναι ότι ο μικρός αναγκάστηκε να πυροβολήσει όταν βρέθηκε σε θέση άμυνας. Ακινητοποιήθηκαν στην κυριολεξία με ισχυρή δύναμη πυρός», επισήμανε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιώργος Κοκοσάλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα στις Αρχές, προκειμένου να εξεταστεί και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πατέρας και γιος κατά το επίμαχο συμβάν και «να διαπιστωθεί έτσι η αλήθεια των ισχυρισμών τους».

Την ίδια ώρα, η υπεράσπιση έκανε κάλεσμα στην πλευρά του 23χρονου θύματος να παραδώσει στις Αρχές το 45άρι όπλο που φέρεται να χρησιμοποίησε ο αδικοχαμένος Στρατάκης.

«Έχουμε παραδώσει όλα αυτά τα οποία είναι στη δική μας σφαίρα ευθύνης. Από αυτό το βήμα καλώ και την άλλη πλευρά τουλάχιστον να παραδώσει αυτό που έχει ήδη ομολογήσει. Δηλαδή το 45άρι πιστόλι. Ούτως ή άλλως, το έχει ομολογήσει ότι το χειρίστηκε, οπότε καλό θα είναι να διευκολύνουμε το έργο της Αστυνομίας», δήλωσε με νόημα ο κ. Κοκοσάλης.

«Θέσαμε στη διάθεση της αστυνομικής προανάκρισης τόσο το πιστόλι των 9mm που κρατούσε ο πατέρας τον κρίσιμο χρόνο, όσο και το φερόμενο ως καλάσνικοφ τουφέκι που κρατούσε ο γιος. Εκ των καλύκων όλων που έχουν εναποτεθεί στο χώρο του συμβάντος, τέσσερις ανήκουν στο καλάσνικοφ, ένας κάλυκας εξ αυτών ανήκει στο πιστόλι (σ.σ. το 9άρι), γιατί ένας πυροβολισμός παίχτηκε από την πλευρά του πατέρα. Οι υπόλοιποι δε 11 κάλυκες ανήκουν στην άλλη πλευρά», επισήμανε ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης, Διονύσης Βέρρας, ο οποίος ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «το σύνολο των όπλων που έχουν χρησιμοποιηθεί στον κρίσιμο χρόνο, είναι τουλάχιστον τέσσερα. Κατά την άποψη των κατηγορουμένων είναι πέντε».

Επίσης, κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Βέρρας υποστήριξε ότι ο αείμνηστος Στρατάκης πρώτα πυροβόλησε εναντίον των κατηγορουμένων και στη συνέχεια δέχτηκε τον πυροβολισμό που του στοίχισε τη ζωή.

«Όταν δέχεσαι έναν πυροβολισμό διαμπερή από το καλάσνικοφ και φεύγεις και περπατάς τραυματισμένος κάποια μέτρα, είναι αυτονόητο ότι προηγουμένως έχεις παίξει. Γιατί μετά δεν μπορείς να παίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Βέρρας.




Πως περιέγραψαν το τραγικό συμβάν

Πως περιέγραψαν, ωστόσο, στις απολογίες τους το τραγικό συμβάν πατέρας και γιος;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος κτηνοτρόφος φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ότι την ώρα που ο ίδιος μαζί με το γιο του βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη στάνη τους - πριν περάσουν από το σημείο όπου βρίσκεται το ποιμνιοστάσιο όπου ήταν ο Στρατάκης με τα αδέρφια του - συναντήθηκαν με τον πατέρα του 23χρονου. Ο 54χρονος φέρεται να ισχυρίζεται ότι ο τελευταίος τον απείλησε βάζοντάς του την καραμπίνα στο μέτωπο, ωστόσο τα χειρότερα αποσόβησε η επέμβαση των δύο αδερφών του, που βρίσκονταν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι στις απολογίες τους τόσο ο πατέρας, όσο και ο γιος ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς - εκτός του θανόντος - και από τα άλλα δύο αδέρφια που βρίσκονταν εκεί μαζί με τον αείμνηστο αδερφό τους. Υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι συνολικά από την πλευρά του Στρατάκη και των αδερφών του βρέθηκαν 11 κάλυκες. Οι τέσσερις εξ αυτών φέρονται να προέρχονται, σύμφωνα με τους ίδιους, από το 45άρι που φέρεται να κρατούσε ο 23χρονος Μ. Στρατάκης.

Εξάλλου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 21χρονος γιος φέρεται να είπε ότι σε απόσταση οι πυροβολισμοί έπεφταν εναντίον τους μερικά μέτρα μακριά από το αυτοκίνητό τους. Όπως φέρεται να υποστήριξε ο 54χρονος κατά την απολογία του, άρπαξε τότε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών που είχε στο αυτοκίνητο και ανοίγοντας την πόρτα του συνοδηγού πυροβόλησε με αυτό μια φορά στον αέρα. Όπως ανέφερε ο 54χρονος, την ίδια ώρα ο γιος του άνοιξε την πόρτα από τη θέση του οδηγού, στην οποία βρισκόταν, και κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν, φερόταν να έπεφταν ακατάπαυστα από την πλευρά που βρίσκονταν τα τρία αδέρφια.

Σύμφωνα τότε με τον 54χρονο, ο γιος του άρπαξε το τουφέκι που βρισκόταν στο αυτοκίνητο και πυροβόλησε με αυτό προς τη μεριά από την οποία έρχονταν οι πυροβολισμοί. Πατέρας και γιος φέρονται να επισήμαναν στις καταθέσεις τους ότι την ώρα που ο 21χρονος πυροβόλησε, στο δρόμο πίσω τους βρισκόταν μόνο ο 23χρονος Στρατάκης. Σύμφωνα πάντα με τα όσα φέρονται να υποστήριξαν ενώπιον του ανακριτή ο 54χρονος και ο γιος του, σ' εκείνο το χρονικό σημείο ο Μανόλης Στρατάκης, κρατώντας με τα δυο του χέρια ένα πιστόλι, πυροβολούσε εναντίον τους. Στη συνέχεια περιγράφεται η σκηνή που ο 23χρονος - αφού τραυματίστηκε - πέταξε κάτω το όπλο του και τρικλίζοντας έπεσε κάτω.




Συγκλονίζει η μάνα : «Να το πληρώσει στη φυλακή»

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά η μητέρα του 23χρονου Μανόλη Στρατάκη μίλησε δημόσια για το θάνατό του, ζητώντας - μεταξύ άλλων - να είναι η τελευταία μητέρα που χάνει με τον τρόπο αυτό το παιδί της.

«Και οι δύο πυροβολούσαν. Μας απειλούσαν και δε μας ήθελαν. Τα τελευταία δύο χρόνια πήγανε προς τα παιδιά μου. Κάνανε τη δουλειά τους και ζηλεύανε, γι' αυτό μου το πήρανε. Παναγία μου κοντά. Η ζήλια σκοτώνει, η ζήλια σκοτώνει. Δεν πειράζει, να το πληρώσει στη φυλακή. Ναι, αλλά μαζί με το γιο του. Γιατί πυροβόλησε ο γιος του, μαζί με το γιο του πυροβολούσαν. Με το τουφέκι, το καλάσνικοφ. Η αντρειά τους φάνηκε. Και η ανθρωπιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας η μητέρα του 23χρονου.

Κλείνοντας, η μητέρα του 23χρονου είπε: «Θέλω στα βάθη που βάλανε το γιο μου να πάνε και οι δυο, και πιο βαθιά ακόμα. Και να ακουστεί στην τηλεόραση. Και μακάρι να είμαι η τελευταία μάνα. Γιατί το παιδί μου έφυγε άδικα».

ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος - click neakriti.gr