Πλουμή - Παραγιουδάκης

Σε εξέλιξη το Συνέδριο της ΚΕΔΕ για την κλιματική αλλαγή


Στο Ηράκλειο για το συνέδριο που συνδιοργανώνεται από την ΚΕΔΕ και αφορά την κλιματική αλλαγή βρίσκεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρωνής και Σωκράτης Φάμελλος.

Το παρών δίνουν βουλευτές, η Περιφέρεια Κρήτης, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη των περιοχών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, βουλευτών, της ΚΕΔΕ, Υπουργείων, Περιφέρειας Κρήτης, δημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.α. 



Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στο συνέδριο έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΕΔΕ και στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να ενσωματώσουν στο πυρήνα του διαλόγου το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που απασχολεί όλους ανεξαιρέτως και την καθημερινότητα των πολιτών. 


Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για όλη τη χώρα και βεβαίως για την Κρήτη, ένα μείζον θέμα που πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες παρεμβάσεις. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «για την Κλιματική Αλλαγή η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) από το Υπουργείο, ξεκίνησε να εξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». 


Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κανείς από εμάς που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα δεν μπορεί να αρνηθεί, ούτε να αγνοήσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών που υπηρετούμε. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για τη χώρα μας και βεβαίως για την Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες για το κλίμα η περιοχή μας βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη των περιοχών που απειλούνται. Οι επιπτώσεις των φαινομένων επηρεάζουν πρώτα από όλα το φυσικό περιβάλλον, τους ζωντανούς οργανισμούς. Δεν αφήνουν, όμως, ανέπαφους και τομείς κρίσιμους όπως είναι η οικονομία και οι πολιτικές διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η δική μας στάση δεν μπορεί να είναι μια στάση αδιαφορίας ή απλά τυπικής συμμόρφωσης καθώς το πρόβλημά μας αφορά άμεσα. 




Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και μείωσης των εκπομπών, με μία επιθετική πολιτική. Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, που μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη, αφορά πρώτα από όλους εμάς. Τους φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κεντρικό κράτος, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Ιδρύματα και βέβαια τη βιομηχανία. Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελεί έναν σημαντικό Οδικό Χάρτη, πάνω στον οποίο οφείλουμε να πορευτούμε όλοι. Το ίδιο και το νέο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο στην Περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εντάξει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρωτοπορούμε στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. 




Επιπρόσθετα, αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) από το Υπουργείο, ξεκίνησε να εξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σκοπός ήταν, να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τις ενέργειες και τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στην Κρήτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή εκμεταλλευόμενοι άμεσα τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ που προέβλεπε έναν προϋπολογισμό για αυτόν τον τομέα. Αφού έγινε άτυπα μια σχετική διαβούλευση και έρευνα με υπηρεσιακούς και μη φορείς, αποφασίστηκε μια μεθοδολογία που στηρίζεται στην αξιοποίηση δεδομένων από τα ερευνητικά μας ιδρύματα, φορείς και υπηρεσίες και την διεξαγωγή εργασιών στα λοιπά επίπεδα και τομείς που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία επικράτησε και μετά την έκδοση της ΕΣΠΚΑ και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας για τις προδιαγραφές των Περιφερειακών Σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι.
Σας καλωσορίζω στον Δήμο μας, στο όμορφο Μαλεβίζι, σε ένα Συνέδριο με θέμα την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ζήτημα που μας απασχολεί και μας προβληματίζει όλους, τόσο λόγω της έκτασης, όσο και λόγο της σπουδαιότητάς του.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το κλίμα αλλάζει. Και αυτό που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες λαμβάναμε ως μήνυμα ότι ΘΑ συμβεί, το παρατηρούμε πλέον να εξελίσσεται. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα χειμώνα – καλοκαίρι, οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας, οι καύσωνες και οι ξαφνικές μπόρες, η μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές, οι αλλαγές στους υδροφόρους ορίζοντες, στην φυσιολογία του εδάφους και στις ακτογραμμές, τείνουν να γίνουν κανόνας σε περιοχές όπως η Κρήτη – και όχι μόνο. Και δυστυχώς, οι αλλαγές στο κλίμα δημιουργούν ένα ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζουν καθοριστικά πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πώς πρέπει να λάβουμε όλοι τα μέτρα μας. Τόσο σε κεντρικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Εδώ στο Μαλεβίζι, προσπαθούμε όπως και όσο μπορούμε, πάντα με την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων, να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Από τα βασικότερα ζητήματα που μας απασχολούν, είναι αυτό της εξασφάλισης πόσιμου νερού – πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλωστε όλες οι νησιωτικές περιοχές.
Γι’ αυτό και έχουμε δημιουργήσει μια μονάδα αφαλάτωσης στον Αλμυρό ποταμό η οποία μας παρέχει 2500 κυβικά νερού ημερησίως – μάλιστα την επεκτείνουμε και με νέα μονάδα, που θα μας δώσει επιπλέον 3000 κυβικά πόσιμου νερού ανά ημέρα. Έναν ποταμό αληθινό θαύμα της φύσης που καθημερινά – προσέξτε το αυτό – εκβάλει στην θάλασσα κατά μέσο όρο περισσότερο από 1 εκατομμύριο κυβικά νερού!
Βρισκόμαστε μάλιστα σε προχωρημένη συνεννόηση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου, για να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατασκευής μιας μεγαλύτερης μονάδας που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες και της πόλης του Ηρακλείου.

Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό πρόβλημα – αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής σε κάθε παράκτια περιοχή, είναι κι αυτό της διάβρωσης των ακτών. Κι εδώ στο Δήμο μας, στην Αγία Πελαγία – έναν υπέροχο παραθαλάσσιο οικισμό που σας καλώ να επισκεφτείτε αν βρείτε τον χρόνο – ξεκινήσαμε πρόσφατα τις διαδικασίες προστασίας της ακτογραμμής με ύφαλο μόλο, που θα ξανα-δημιουργήσει μια μεγάλη και άνετη παραλία, υπερδιπλασιάζοντας την σημερινή της έκταση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, διαβάζοντας το πρόγραμμα της Ημερίδας, βλέπουμε ότι θα έχουμε την χαρά να ακούσουμε εξαιρετικούς ομιλητές και είμαι βέβαιος ότι θα μας μεταφέρουν πολύτιμες γνώσεις για το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Δεν θα δεσμεύσω λοιπόν καθόλου από τον χρόνο τους, θα ήθελα μόνο να σας προτείνω – αν βρείτε την ευκαιρία – να επισκεφτείτε την ενδοχώρα του Δήμου μας. Ιδιαίτερα την άνοιξη, το Μαλεβίζι είναι πραγματικά πανέμορφο! Τόσο προσωπικά όσο και οι συνεργάτες μου είμαστε στη διάθεσή σας να σας ξεναγήσουμε, να σας φιλοξενήσουμε και να σας δείξουμε από κοντά τον πολιτισμό, την ιστορία και τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του τόπου μας! Και να είστε βέβαιοι, ότι οι εικόνες που θα αποτυπωθούν στην μνήμη σας, δεν θα σβήσουν ποτέ!