Ουζερί του Τερζάκη

Οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική


Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) κατέθεσε τη Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου, το Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), για την περίοδο 2018-2027.

Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει και το Μαλεβίζι, ως περιοχή υλοποίησης της δεύτερης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Στη διαβούλευση που προηγήθηκε δε συμμετείχε ο δήμος, ο οποίος παρατηρεί αμήχανα τις εξελίξεις.
Ταυτόχρονα πέφτει στο τραπέζι και ο διεθνής αγωγός διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική (Euroasia Interconnector), που δημιουργεί απαιτήσεις συνέργειας, με τον υφιστάμενο αυτόνομο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, για το Μαλεβίζι.

Μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες καθώς και εθνικές και υπερεθνικές δομές εξουσίας, απεργάζονται τα δικά τους σχέδια, επηρεάζοντας καταλυτικά τους σχεδιασμούς του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ. Σχεδιάζουν μεγάλα έργα, που κρύβουν ακόμα μεγαλύτερα συμφέροντα, τα οποία κινούνται σε οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο.
Είναι σαφές, ότι η κοινωνία και ο δήμος Μαλεβιζίου θα πρέπει να έχουν πλήρη πληροφόρηση για τις επιπτώσεις και λόγο για την υλοποίηση, την έκταση, και τον προσανατολισμό αυτών των σχεδιασμών.

Η τοπική κοινωνία προβληματίζεται και αναρωτιέται:

· Τι θα γίνει με τις οχλούσες εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα; (ΑΗΣ, καύσιμα, Τσιμέντα κτλ). Θα υλοποιηθεί παλαιότερη συμφωνία μεταφοράς ή και παύσης της λειτουργίας τους και πότε;

· Πως θα διασφαλιστεί, ότι η ύπαρξη του καλωδίου, δεν θα ενεργοποιήσει τους σχεδιασμούς για ανάπτυξη γιγαντιαίων εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών κ.α. σε περιοχές με παραγωγικές δυνατότητες, αυθεντικού φυσικού κάλλους και μεγάλης αρχαιολογικής-πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας;

· Έχει αποτραπεί τελεσίδικα ο πρώτος σχεδιασμός που συμπεριελάμβανε τον κόλπο των Λινοπεραμάτων, ως μιας εκ των επιλογών πόντισης του καλωδίου και ανέγερσης σταθμού μετατροπής ενέργειας;

· Τι θα γίνει με τον παράλληλο σχεδιασμό για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου;

· Ποια θα είναι η τύχη της οικολογικής και χωροταξικής αναβάθμισης της Αμμουδάρας και της ευρύτερης περιοχής;

· Ποια θα είναι η τύχη του προστατευμένου υγροβιότοπου του Αλμυρού και της οικολογικά προστατευμένης ευρύτερης περιοχής;

· Θα επιμείνει ο δήμος Μαλεβιζίου στην απόφαση 336/2015 του Δ.Σ, που αφορούσε στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό;

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβιζίου, συντασσόμενοι με τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα των δημοτών, καλούμε τη δημοτική αρχή να προβεί άμεσα σε σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικό θέμα την πληροφόρηση γύρω από το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης και του ρόλου που επιφυλάσσεται στην ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή μας.