Ουζερί του Τερζάκη

Με ομιλία του κ. Γιώργου Τζωράκη συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «Ο Μίτος της Αριάδνης»


Μετά από μικρή ανάπαυλα συνεχίστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου ο δεύτερος κύκλος ομιλιών με τον τίτλο: «Ο Μίτος της Αριάδνης – ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου - 20 χρόνια μετά », που οργανώνει η Ηράκλεια Πρωτοβουλία. 


Ο κ. Αντώνης Καρτσάκης, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, μίλησε με θέμα: Ηράκλειο του Μεσοπολέμου: όψεις ενός πνευματικού πεδίου ανοιχτών οριζόντων.

Τον ομιλητή προλόγισε η Φιλόλογος κ. Ντιάνα Μανουρά, η οποία αναφέρθηκε στις σπουδές, στη θητεία του συναδέλφου της στην εκπαίδευση, στο εκπαιδευτικό του ήθος και στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.


Ο κ. Καρτσάκης αφιέρωσε την ομιλία του στον αείμνηστο Στυλιανό Αλεξίου και σε μία φίλη του, που έφυγε από τη ζωή το ίδιο πρωί. Ξεκίνησε αναφέροντας τους παράγοντες, που οδήγησαν στην πνευματική ανάπτυξη της πόλης στον μεσοπόλεμο, που κατά την άποψή του ήταν η ανακήρυξη της αυτονομίας της Κρήτης το 1898, που έφερε οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη και το κύμα των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, που τροφοδότησε, με προοδευτική συνιστώσα τις πνευματικές αναζητήσεις της εποχής.

Ο κ. Καρτσάκης αναφέρθηκε στα ονόματα και τις παρέες των Ηρακλειωτών που αγαπούσαν τη λογοτεχνία, μίλησε για το περίφημο στούντιο του Λευτέρη Αλεξίου, και τα άλλα στέκια, όπου σύχναζαν. Το μεσοπολεμικό Ηράκλειο αγαπούσε όμως και το θέατρο, τη μουσική και τη ζωγραφική. Μέσα στο πνευματικό αυτό το κλίμα αναφύονται λογοτεχνικά περιοδικά: τα «Νεοελληνικά Γράμματα» του Γιάννη Μουρέλου (1926 – 1928) και οι«Κρητικές Σελίδες» της Θάλειας Καλλιγιάννη (1936 – 1939). Στα περιοδικά αυτά φιλοξενήθηκαν ποιήματα, διηγήματα, αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη, πριν την έκδοσή τους, μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας, σκίτσα και διαφημίσεις.

.Ενδιάμεσα, από το 1934 έως το 1938 εκδόθηκε το περιοδικό «Κάστρο», που έγραφε και εξέδιδε ο Λευτέρης Αλεξίου. Προσωπικό περιοδικό ήταν και τα «Φύλλα Τέχνης», που εξέδωσε το 1935 ο 18χρονος, τότε, Μηνάς Δημάκης. Το 1935-1938 εκδίδονται ποιητικές συλλογές του Άρη Δικταίου. Παράλληλα οι εφημερίδες της εποχής διατηρούσαν λογοτεχνικές σελίδες. Όλα αυτά οδήγησαν τον Κωστή Παλαμά να μιλήσει για το «πνευματικό θαύμα του Ηρακλείου»

Κλείνοντας ο ομιλητής έθεσε δείκτες και παρουσίασε στοιχεία από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων των ηρακλειώτικων περιοδικών, από τα οποία αναδεικνύεται το μεσοπολεμικό Ηράκλειο ως ένα πνευματικό πεδίο ανοιχτών οριζόντων.Ο Μίτος της Αριάδνης συνεχίζεται το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, ώρα 11:00, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω. Ο κ. Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος, υποψήφιος δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης θα μιλήσει με θέμα: "Εις ένδειξιν οφειλομένης ευγνωμοσύνης..." Ματιές στην ιστορία του Ηρακλείου μέσα από τα αρχεία της ονοματοθεσίας οδών και πλατειών της πόλης. Τον ομιλητή θα προλογίσει ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, πολιτικός μηχανικός, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Κώστας Σηφάκης, μαθηματικός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας.