Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έκθεση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων


Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση με θέμα «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ» στη Βασιλική Αγ. Μάρκου την Τρίτη 18 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. που οργάνωσε η εκκλησιαστική επιτροπή της Ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας "Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος" Ηρακλείου Κρήτης. 


Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπισκοπος Αρμενίων ΓΙΕΖΝΙΚ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ που μίλησε για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκοπος Κρήτης κ. κ.ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ που χαιρέτησε με την σειρά την εκδήλωση.


Στο θέμα της γενοκτονίας αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της εκκλησιαστικής επιτροπής κ Α. Μπενάρδης και Χ. Βακιρτζιάν. Η έκθεση επεμελήθηκε από τον αγιογράφο κ. Γκεβορκ Πολαντιαν και αποτελείται από τέσσερις ενότητες και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως το Σάββατο 22 Απριλίου 2017. Α) Φωτογραφίες από τη γενοκτονία Β) Φωτογραφικό υλικό από τη σύγχρονη Αρμενία Γ) Φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή παροικία της Αρμένικης εκκλησίας Ηρακλείου Δ) Έκθεση αγιογραφίας καθώς και ψηφιδωτών από τον σύγχρονο Αρμένιο αγιογράφο κ. Γκεβορκ Πολαντιαν.


Ο Γκεβόρκ Πολαντιάν γεννήθηκε στο Γερεβάν της Αρμενίας 1978. Εκεί ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση και το 1993 ήρθε στην Ελλάδα, στην οποία ζει μόνιμα από το 1997. Με το καλλιτεχνικό στοιχείο να κυριαρχεί μέσα του ασχολήθηκε με την ζωγραφική απο τήν ηλικία των 25 ετών, υπό την καθοδήγηση του Αρμένιου ζωγράφου Γκράντ Αβακιάν. Εχει στο ενεργητικό του δύο σημαντικές εκθέσεις. Η πρώτη προσωπική του εκθέση ήταν το 2011 στήν Πύλη Αγ. Γεωργίου στο Ηράκλειο Κρήτης και η δεύτερη με τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση εικαστικών αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας το 2012 στην Πινακοθήκη του δήμου Νέας Ιωνίας. Στο πλαίσιο της εικαστικής του διαδρομής φιλοτέχνησε εκτός των άλλων, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και φορητές εικόνες. Έργα και εικόνες του βρίσκονται τόσο σε Εκκλησίες όσο και σε ιδιωτικές συλλογές σε Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία, Αραβικά Εμιράτα και φυσικά στην Αρμενία και στην Ελλάδα. Φοίτησε στη σχολή Βυζαντινής Αγιογράφιας Αγίου Τίτου με δάσκαλο τον Γεώργιο Χειρακάκη και έλαβε βεβαίωση με διάκριση. Σε αγιογραφήσεις εκκλησιών δούλεψε υπό την καθοδήγηση μεγάλων δασκάλων Αγιογραφίας όπως ο Γεώργιος Χειρακάκης, ο Νίκος Βισκαδούρακης και ο αείμνηστος Μανώλης Μπετινάκης. Πρόσφατα του ανατέθηκε η αγιογράφηση της Εκκλησίας των Αγίων Μαρτύρων στο Κιέβο της Ουκρανίας αφιερωμένης στη Γενοκτονία των Αρμενίων.


click ekriti.gr