Πλουμή - Παραγιουδάκης

Η συλλογή του Στέλιου Αμανάκη από τον Δήμο Χερσονήσου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης


Υπογράφτηκε, μεταξύ του Δήμου Χερσονήσου και του Επιστημονικού Σωματείου Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Ε.Κ.Ι.Μ) η δωρεάν παραχώρηση χρήσης της Συλλογής του Στέλιου Αμανάκη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από τον Δήμο Χερσονήσου, για πέντε έτη, με δυνατότητα ανανέωσης της. Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν εκτός από το Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Γιάννη Μαστοράκη και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας του Καλού Χωριού κ. Στέλιος Αμανάκης απόγονος του αειμνήστου.

Η παραχωρούμενη από τον Δήμο Χερσονήσου Συλλογή Στέλιου Αμανάκη θα συναποτελέσει μαζί με ανάλογο αρχειακό υλικό που ήδη έχει δωριθεί στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών από τα τέκνα Χαράλαμπου Αμανάκη, το Αρχείο Στέλιου Αμανάκη και θα ενταχθεί στις αρχειακές συλλογές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.


Αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική Συλλογή η οποία απαρτίζεται από πενήντα τρία (53) παράσημα και μετάλλια, μία (1) μεταλλική στρατιωτική ταυτότητα, εξήντα (60) έγγραφα (διπλώματα τιμητικών διακρίσεων, ατομικά έγγραφα κ.ά.) και δεκατέσσερις (14) φωτογραφίες και επιστολικά δελτάρια. Το υλικό αυτό, σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του Στέλιου Αμανάκη, δωρίθηκε μετά τον θάνατό του στη γενέτειρά του, το Καλό Χωριό της επαρχίας Πεδιάδος.
Ο Στέλιος Αμανάκης γεννήθηκε το Μάιο του 1896 στο Καλό Χωριό της επαρχίας Πεδιάδος. Σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στη Γαλλία, πολέμησε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων από το Γαλλικό, το Ελληνικό και το Βελγικό κράτος.





Πέθανε τον Οκτώβριο του 1960 στη Λιλ όπου και κηδεύθηκε με τιμές για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ανθρωπότητα.