Ουζερί του Τερζάκη

Εκλογικός τυφώνας σαρώνει την Ευρώπη - Εκλογές και στην Βρετανία στις 8 Ιουνίου!


- Αιφνιδίασε φίλους και εχθρούς η Μέι και αποφάσισε πρόωρες κάλπες για τις 8 Ιουνίου στην Βρετανία
- Γιατί το αποφάσισε τώρα - Τι άσσους κρύβει στο μανίκι της
- Θα προηγηθούν οι Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία στις 23 Απριλίου και 7 Μαϊου
- Τον Σεπτέμβριο εκλογές και στην Γερμανία
- Καταποντίζεται το βρετανικό χρηματιστήριο - Καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το δημοψήφισμα για το BrexitΗ Ευρώπη ζει μια άκρως εκλογική χρονιά. Το αποδεικνύουν οι ραγδαίες εξελίξεις που μας έρχονται από την Βρετανία με την πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι να λέει ότι χωρίς τη νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος και χωρίς ενότητα, δεν μπορεί να εφαρμόσει το σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Και γι' αυτό ζήτησε την προκήρυξη εκλογών για τις 8 Ιουνίου λέγοντας: «Μόλις προήδρευσα μια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου συμφωνήσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές για τις 8 Ιουνίου».

Και συνέχισε: «Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό».
Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020.
Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο. Και η πλειοψηφία αυτή υπάρχει αφού ήδη ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της Μέι. Δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

"Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας", ανέφερε ο Κόρμπιν.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.
Γιατί τώρα εκλογές στην Βρετανία

Από νωρίς το πρωί υπήρχε μια φημολογία ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κάνει μια σημαντική ανακοίνωση. Και όσο πλησίαζε το μεσημέρι, οι φήμες πύκνωναν. Μέχρι και για πρόβλημα υγείας έγραψαν κάποιοι και μάλιστα ζητήθηκε επίσημα η συγγνώμη τους. Όταν στήθηκε το πόντιουμ έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ κανείς δεν γνώριζα ακόμα τι θα ανακοινωθεί. Οι φήμες εξακολουθούσαν να είναι πολλές. Κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για παραίτηση της Μέι. Όμως, λίγη ώρα αργότερα, λίγα λεπτά μετά τη μια, η Μέι. βγήκε από τον αριθμό 10 και με ένα ελαφρύ αεράκι να της παίρνει τα μαλλιά ανακοίνωσε με στεντόρεια φωνή την απόφασή της αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Κι αυτό, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα απέκλειε το ενδεχόμενο εκλογών.


Όμως, λένε βρετανοί αναλυτές, τώρα είναι μια καλή στιγμή για την ίδια να προσφύγει στις κάλπες, αφού όχι μόνο πήρε πάνω της το Brexit αλλά και γιατί μέχρι στιγμής έχει επιδείξει πυγμή στην αντιμετώπιση φίλων και εχθρών.

Εχουν περάσει μόλις 3 εβδομάδες μετά την επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μπορεί κανείς να σκεφτεί τα εξής:

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει εκλεγεί, εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η Μέι, υπολογίζει να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για να ενισχύσει την θέση της ίδιας και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας μέσω της λαϊκής ψήφου πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι επόμενες εκλογές ήσαν προγραμματισμένες για το 2020. Ομως, η Μέι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την δημοτικότητά της, που βρίσκεται στο ζενίθ, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει να ενισχύσει την νομιμοποίησή της και να έχει ελευθερία δράσης στην δύσκολη περίοδο των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους όρους ενός διαζυγίου που προδιαγράφεται επώδυνο.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.
Αρα, ο πειρασμός για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 εκατοστιαίες μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί η βρετανή πρωθυπουργός.
Πέφτει το χρηματιστήριο

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit αναμένεται να σημειώσουν οι βρετανικές μετοχές. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις εταιρίες του δείκτη, οι περισσότερες εκ των οποίων αντλούν τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα.

Η Μέι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια ενώ η Βρετανία διαπραγματεύεται την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν έχουμε μια ισχυρότερη κυβέρνηση να πιέζει για ένα «σκληρό» Brexit, αυτό δεν θα αρέσει στις αγορές. Αλλά από τη θετική πλευρά, θα υπάρχει μια περισσότερο σταθερή κυβέρνηση για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στουμπς, αναλυτής στην JP Morgan Asset Management.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ήδη εκδώσει την απόφασή τους (για τη διαδικασία του Brexit) μέσω της στερλίνας», πρόσθεσε. «Η απώλεια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, εάν συμβεί, καθιστά απαραίτητο ένα φθηνότερο νόμισμα, αυτός είναι ο υπολογισμός που έκαναν οι αγορές». Η αδυναμία της στερλίνας, σε συνδυασμό με τα ισχυρότερα των αναμενόμενων θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία, οδηγήσαν τον δείκτη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.
Οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν σημαντική αστάθεια στη στερλίνα τις επόμενες έξι εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, σημείωσε ο Στουμπς. Σύμφωνα με χρηματιστές, οι εκλογές θα μπορούσαν εν τέλει να οδηγήσουν σε ενίσχυση της στερλίνας εάν ενδυναμωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία της Μέι και γίνει περισσότερο προβλέψιμη η πολιτική.
click newsit.gr