Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μαθητές - εφευρέτες από το 1ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου - Δείτε τι δημιούργησαν (video)


Το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Αρκαλοχωρίου θα συμμετέχει με δύο ομάδες μαθητών στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο (δείτε τις συμμετοχές όλων των σχολείων) στις 26-27-28-29 Απριλίου 2017.

Η πρώτη ομάδα με μαθητές από την Β' ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής θα παρουσιάσει την κατασκευή με τίτλο: "Σύστημα αυτόματου προσανατολισμού φωτοβολαταϊκών πάνελ (solar tracker) με Arduino"

Δείτε βίντεο της κατασκευής


Η δεύτερη ομάδα με μαθητές από την Γ' ΕΠΑΛ της ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού του τομέα Πληροφορικής θα παρουσίασει την κατασκευή με τίτλο: "Μικρός σχεδιογράφος (mini CNC plotter) κατασκευασμένος από παλιές συσκευές DVD, με χρήση Arduino"

Δείτε βίντεο της κατασκευής


Περιγραφή έργων συμμετοχής του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου στο 7ο Digifest
Σύστημα αυτόματου προσανατολισμού φωτοβολαταϊκών πάνελ (solar tracker) με Arduino
Η κατασκευή περιλαμβάνει ένα μικροελεγκτή Arduino, δύο μικρά φωτοβολαταϊκά πάνελ, τέσσερις φωτοευαίσθητες αντιστάσεις (LDRs), δύο μοτέρ (servo) και μια ασπίδα αισθητήρων (sensor shield) για Arduino. Το σύστημα μπορεί να προσανατολίζεται αυτόματα προς την κατεύθυνση του ηλίου ή προς μια οποιαδήποτε πηγή φωτός (π.χ. φακός, λάμπα κλπ). Η κατασκευή έχει δύο καταστάσεις λειτουργίας: α) χειροκίνητη κίνηση/προσανατολισμός χρησιμοποιώντας το χειριστήριο (Nunchuck) από την γνωστή παιχνιδομηχανή Nintendo Wii, β) εντελώς αυτόματη κίνηση σύμφωνα με την κατεύθυνση της πηγής του φωτός. Οι καταστάσεις λειτουργίας αλλάζουν κατά βούληση από τον χρήστη μέσω των κουμπιών του χειριστηρίου. Η ενέργεια που συλλέγεται από τα φωτοβολαταϊκά πάνελ μπορεί να ανάβει μερικά φωτάκια ledή/και να κινεί ένα μικρό μοτέρ. Η υλοποίηση της κατασκευής έγινε από ομάδα μαθητών του τομέα Πληροφορικής (Β’ ΕΠΑΛ) του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου.



Μικρός σχεδιογράφος (mini CNC plotter) κατασκευασμένος από παλιές συσκευές DVD, με χρήση Arduino

Η κατασκευή περιλαμβάνει ένα μικροελεγκτή Arduino, μια ασπίδα CNC(CNC shield) για Arduinoκαι οδηγούς μοτέρ A4988, δύο βηματικά μοτέρ και άλλα εξαρτήματα από παλιές/κατεστραμμένες συσκευές DVD, ένα επιπλέον μοτέρ (servo). Ο σχεδιογράφος χρησιμοποιεί το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό GRBL για τον έλεγχο της κίνησης στα βηματικά μοτέρ. Οι οδηγίες σχεδιασμού δίνονται με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού G (G-code). Η μετατροπή των γραφικών σε G-code (π.χ. εικόνες, λέξεις κλπ που θέλουμε να σχεδιάσουμε) γίνεται με την χρήση κατάλληλου λογισμικού, όπως π.χ. το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό INKSCAPE. Η αποστολή του G-codeαπό το PC στο Arduino γίνεται με χρήση του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού Universal-G-Code-Sender. Η υλοποίηση της κατασκευής έγινε από ομάδα μαθητών της ειδικότητας Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού του τομέα Πληροφορικής (Γ’ ΕΠΑΛ) του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου.