Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οροπέδιο: "Χτύπησαν" το μεγαλύτερο πουρνάρι της χώρας (video)


Λίγες ημέρες μετά την πανελλήνια ανάδειξη του θέματος για το μεγαλύτερο πουρνάρι της Κρήτης που διεκδικεί άλλωστε και τον τίτλο του μεγαλύτερου πουρναριού σε όλο τον κόσμο με την ονομασία ο Πρίνος του Εγγλέζου, μια δυσάρεστη είδηση προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα για την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα ακόμη και σε ένα δέντρο που συγκαταλέγεται μεταξύ των 300 μνημειακών δέντρων της χώρας.

Όπως ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Μηλιαριάς, στο neakriti.gr ο «Πρίνος του Εγγλέζου», που πήρε αυτό το όνομα γιατί στην τεράστια κουφάλα του είχαν βρει καταφύγιο δύο Άγγλοι με τους ασύρματούς τους την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, έχει δεχτεί "χτυπήματα", γεγονός που ενόχλησε έντονα τον κ. Μηλιαρά.

"Πριν μερικές ημέρες διαπίστωσα μικροφθορές στο πουρνάρι. Είχαν προσπαθήσει να κόψουν κομμάτια και μάλιστα τα χτυπήματα ήταν πρόσφατα στις ρίζες του δέντρου, χωρίς όμως αυτά να επηρεάζουν τον κορμό και την εξέλιξη του. Μου προκαλεί πάντως εντύπωση και πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο του χτυπήματος."



Ενώ για μία ακόμη φορά ο κ. Μηλιαράς καλεί τους αρμόδιους να κινήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προστατεύουν το μνημειακό δένδρου Οροπεδίου Λασιθίου, η κουφάλα του οποίου μοιάζει με ένα ολόκληρο δωμάτιο που μπορούν να κοιμηθούν περισσότερα από 8 άτομα.

"Αύριο μεθαύριο θα θελήσουν και τουρίστες να το επισκεφθούν εκτός από τους ντόπιους. Δεν είμαστε σίγουροι τι μπορεί να γίνει άθελα ή ηθελημένα. Για αυτό κρίνεται αναγκαίο να προφυλαχθεί και να διασωθεί πριν να είναι αργά" αναφέρει επίσης ο κ. Μηλιαράς.

Να σημειωθεί ότι ο τηλεοπτικός φακός της ΚΡΗΤΗ ΤV κατέγραψε αποκλειστικές και συνάμα μοναδικές εικόνες από το Πουρνάρι γίγας το οποίο λόγω του μεγέθους του, αφού από θάμνος έγινε πουρνάρι, διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο. Εκτιμάται άνω των χιλίων ετών ενώ στη κουφάλα του δέντρου θα μπορούσαν να κοιμηθούν ακόμη και 10 άτομα.

To μνημείο της φύσης , παρουσίασε στην πτυχιακή του εργασία ο φοιτητής του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Ράμμος. Στην ευρύτερη περιοχή του Οροπεδίου Καθαρού, υπάρχουν και άλλα εντυπωσιακά πουρνάρια, τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία… μέχρι να καταλήξουν οι ειδικοί στο μεγαλύτερο πουρνάρι της Ελλάδας.



Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη - Γεωργία Μακάκη