Πλουμή - Παραγιουδάκης

Δείτε το νέο "πρόσωπο" του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (video)


Στον κόλπο του Δερματά στο Ηράκλειο, στο ανακαινισμένο κτήριο της παλιάς ηλεκτρικής βρίσκεται ένα μουσείο που έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές μικρών αλλά και... μεγάλων παιδιών.

Ο λόγος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το οποίο προσφέρει ένα πραγματικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο και το οποίο αναμένεται να ανοίξει μια νέα «πόρτα», μέσα από τη νέα του συλλογή.
Δείτε το video




Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, «κλείνει» φέτος τα 37 του χρόνια, αφού ιδρύθηκε το 1980 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκθέσεις, αλλά και χιλιάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να ανακαλύψει κάθε γωνιά του μουσείου, είτε μόνος του, είτε με τη βοήθεια των ξεναγών και μουσειοπαιδαγωγών.

Σήμερα το μουσείο καταφέρνει να προσφέρει στον επισκέπτη, μικρό ή μεγάλο, μια μοναδική εμπειρία, καθώς στα 3 από τα 4 επίπεδά του, του δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στα «Μεγαδιοράµατα», δηλαδή σε αναπαραστάσεις της φύσης και των ζώων οι οποίες εκτίθενται σε φυσικό μέγεθος.

Στο ισόγειο του μουσείο, αναπτύσσεται η περιοδική έκθεση «Κρήτη, μια ήπειρος σ' ένα νησί», πληθώρα εκθεμάτων και μικροδιοραμάτων για τη βιοποικιλότητα και γεωποικιλότητα της Κρήτης μας παρουσιάζουν μια Κρήτη που δεν έχουμε συνηθίσει.

Ο επισκέπτης μπορεί, επίσης, να «ταξιδέψει» 8,5 εκατομμύρια χρόνια πίσω στην Κρήτη και να γνωρίσει το Γιγάντιο Δεινοθήριο, το μεγαλύτερο προϊστορικό ζώο που έζησε στο νησί, αλλά και να περπατήσει ανάμεσα σε κινούμενους δεινοσαύρους σε φυσικό μέγεθος.

To «Ζωντανό Μουσείο» είναι ένας χώρος με ειδικά διαμορφωμένα τερράρια και ενυδρεία γλυκού νερού, όπου ο επισκέπτης μπορούν να παρατηρήσουν ζωντανές οχιές, βατράχια και πολλά άλλα μικρά ζώα, μέσα από μία διαδρομή από τα ερημικά στα υγρά οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Η περιοδική έκθεση, τα «Φωτεινά Μυστήρια», περιλαμβάνει ολογράμματα, πειράματα και ψευδαισθήσεις οπτικής, που «μαγεύουν» τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους επισκέπτες.

Στον «Ερευνότοπο», έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, οι μικροί «εξερευνητές» μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση της Κρήτης μέσα από πολλά και ενδιαφέροντα διαδραστικά παιχνίδια.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, διαθέτει επίσης και τον «Εγκέλαδο», έναν βιωματικό προσομοιωτή σεισμών όπου ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει πραγματικούς σεισμούς που έχουν συμβεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Αν, λοιπόν, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει ήδη καταφέρει να αγαπηθεί ετοιμαστείτε να το αγαπήσετε ακόμη περισσότερο, καθώς σε λίγους μόλις μήνες, αναμένεται να αλλάξει μορφή και να αξιοποιήσει όλους τους χώρους του, με μια νέα σύγχρονη οπτική και εκθεσιακή αρχιτεκτονική.

Από τη Μινωική Κρήτη και τα ηφαίστεια, μέχρι τα αρχαία ζώα και την κρητική χλωρίδα και πανίδα, το «νέο» Μουσείο μας παίρνει από το «χέρι» και μας ξεναγεί σε ένα κόσμο μοναδικό γεμάτο γνώση και εντυπωσιακά εκθέματα, όπως η ρεαλιστική αναπαράσταση ενός κρητικού βουνού, ύψους 12 μέτρων.

Ρεπορτάζ: Μαρία - Ελένη Νικηφόρου


click neakriti.gr