Ουζερί του Τερζάκη

Ολλανδία – Εκλογές Live: Νίκη Ρούτε λόγω Τουρκίας δείχνουν τα Exit Poll - Ήττα για Βίλντερς και... Ντάισελμπλουμ- Οι πιθανοί κυβερνητικοί συνασπισμοί


- Από τα πρώτα exit polls προκύπτει "καθαρή" νίκη του Ρούτε
- Η στάση του απέναντι στην Τουρκία ένας από τους βασικούς λόγους επιλογής του Ρούτε
- Ουρές ψηφοφόρων - τεράστιο ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τις εκλογές του 2012
- Μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ
- Ίσως χρειαστούν μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην οποία μπορεί να συμμετάσχουν πάνω από 6 κόμματα
Οι εκλογές που όλη η Ευρώπη περίμενε ολοκληρώθηκαν. Οι κάλπες στην Ολλανδία έκλεισαν και σύμφωνα με τα πρώτα Exit Poll, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, είναι ο μεγάλος νικητής παρά την απώλεια ψήφων!
Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια exit poll, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία. Από την άλλη ο ακροδεξιός Βίλντερς, αν και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να καταλαμβάνει μέχρι και 30 έδρες φαίνεται να μένει μόλις στις 19 και θα λάβει και πάλι τη θέση του στην αντιπολίτευση.
Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που από τις 38 τους έδρες μένουν με 9!

Το θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αναλάβει τις τύχες της Ολλανδίας, ίσως είναι πρόωρο. Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του Guardian, στηριγμένη στο Exit Poll, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150. Η μια θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους που αθροίζουν 85 έδρες. Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.