Ουζερί του Τερζάκη

Κομποστοποιητές στα σπίτια θα μοιράσει ο Δήμος Ηρακλείου - Οργανωμένη προσπάθεια για πρώτη φορά στην πόλη


Αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα η παραλαβή των 100 πρώτων κομποστοποιητών από τους 701 συνολικά, με τη χρήση των οποίων η Υπηρεσία Καθαριότητας σχεδιάζει να δρομολογήσει δομικές αλλαγές στο οικιακό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων στα νοικοκυριά του Δήμου Ηρακλείου.
Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η παραλαβή των 100 πρώτων κομποστοποιητών με τη χρήση των οποίων η Υπηρεσία Καθαριότητας σχεδιάζει να δρομολογήσει μια μεγάλη τομή στο οικιακό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, στα νοικοκυριά του Δήμου Ηρακλείου. Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση με βάση το πλάνο που έχει διαμορφωθεί θα διανεμηθούν 701 κομποστοποιητές σε περιαστικές ως επί το πλείστον περιοχές του Ηρακλείου. Οι πολίτες που θα πάρουν στα σπίτια τους τον κομποστοποιητή, θα εκπαιδευτούν στη χρήση του και παράλληλα το παραγόμενο αποτέλεσμα από τη λειτουργία του θα είναι μετρήσιμο από την Υπηρεσία Καθαριότητας …

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης, ουσιαστικά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που προχωρά οργανωμένα το σύστημα κομποστοποίησης στο Ηράκλειο, το οποίο εισάγουμε στα σπίτια του Ηρακλείου, εκπαιδεύουμε τους πολίτες στη χρήση του και παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησής του.

«Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης σημαίνει καταρχήν η μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται για τον Δήμο Ηρακλείου, σε λιγότερα δρομολόγια, λιγότερα καύσιμα, μικρότερη φθορά στα οχήματα…άρα εξοικονόμηση κέρδους, το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του πολίτη, ο οποίος θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα».

Ο ίδιος σημειώνει ότι «αυτή η χρονιά θα είναι κομβικό έτος για την καθαριότητα στο Ηράκλειο τονίζει ο αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης, διότι από 1-1-2018 μπαίνει οριστικά τέλος στα ανεπεξέργαστα απορρίμματα, αφού οι Ευρωπαϊκές οδηγίες προβλέπουν χαράτσι 35 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, θα χρεωνόμαστε 60 ευρώ ανά τόνο για τις ποσότητες που οδηγούνται στον ΧΑΔΑ των Πέρα Γαλήνων.

Άρα το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι να γίνει τρόπος ζωής η ανακύκλωση και αυτό μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη συμμετοχή όλων μας».

Πώς θα διανεμηθούν οι κομποστοποιητές

Οι νέοι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης θα διανεμηθούν δωρεάν από την Υπηρεσία Καθαριότητας σε νοικοκυριά που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, με στόχο να μειώσουν τα σύμμεικτα απορρίμματα και το οργανικό υλικό, αλλά και να γίνει ορθότερη διαχείριση του οργανικού ρεύματος. Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν περιοχές περαστικές και συγκεκριμένα μονοκατοικίες που έχουν κήπο, για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υλικό της κομποστοποίησης.

Συγκεκριμένα θα μοιραστούν σε περιοχές όπως η Ν. Αλικαρνασσός, ο Άη-Γιάννης, οι Βασιλειές, τα Σταυράκια, όπως επίσης και η περιοχή του ΠΑΓΝΗ και των Γουρνών. Η επιλογή γίνεται σε πρώτη φάση για τις μονοκατοικίες, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να χρησιμοποιούν το παραγόμενο υλικό άμεσα στους κήπους τους.

Ενεργό ρόλο στην διανομή των κομποστοποιητών θα έχουν τα τοπικά διαμερίσματα, που θα μπουν στη διαδικασία καταγραφής των αιτημάτων των ενδιαφερομένων και διανομής των κομποστοποιητών.

Όπως είναι γνωστό η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των οργανικών απορριμμάτων των νοικοκυριών, όπως είναι τα υπολείμματα τροφών, το χαρτί κουζίνας, τα κλαδέματα, κλπ. Όλα τα υλικά αυτά θα καταλήγουν στους ειδικούς κάδους των κομποστοποιητών, στους οποίους θα τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και του κήπου και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λίπασμα – κομπόστ, για χρήση από το ίδιο το νοικοκυριό. Το κομπόστ που παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Μετρήσεις

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμουλάκης, ουσιαστικά αυτό είναι η πρώτη πραγματική κομποστοποίηση που θα γίνει στο Ηράκλειο με την έννοια ότι τα αποτελέσματά της θα είναι μετρήσιμα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Καταρχήν θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι δημότες αποκτήσουν κομποστοποιητή θα εκπαιδευτούν μέσα από ειδικό σεμινάριο για τη λειτουργία του αλλά και για τη χρήση του. Είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου να φροντίσει να ενημερώσει πλήρως τους πολίτες για το πώς θα λειτουργεί ο κομποστοποιητής, τον οποίο δεν θα παρατήσουμε μέσα στα σπίτια που θα επιλεγούν αλλά θα τον παρακολουθούμε.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, ένας εργαζόμενος της υπηρεσίας καθαριότητας που θα χρεωθεί την υποχρέωση να έρχεται σε επαφή με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να τους διευκολύνει σε περίπτωση που έχουν το οποιοδήποτε πρόβλημα με τη χρήση του. Επίσης μια φορά τον μήνα ο υπάλληλος της υπηρεσίας θα κλείνει ραντεβού με τους πολίτες για να ελέγχει τον κομποστοποιητή, και να κάνει μετρήσεις σε σχέση με το παραγόμενο υλικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστωθεί ότι έχει διατεθεί σε έναν πολίτη κομποστοποιητής και δεν τον χρησιμοποιεί, τότε θα του αφαιρείται. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ο στόχος του Δήμου είναι μέσα στην τρέχουσα χρονιά να γίνει και μια δεύτερη μεγάλη προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών αντίστοιχης ποσότητας με προοπτική μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε τους 1.400.

klik patris.gr