Πλουμή - Παραγιουδάκης

Αποκάλυψη βόμβα για το αεροδρόμιο Καστελίου από τον Ζ. Δοξαστάκη


Σε μια αποκάλυψη -''βόμβα'' προχώρησε μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ''ΚΡΗΤΗ TV'' ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου του νέου αεροδρομίου Καστελίου Ζαχαρίας Καλογεράκης.


Με φόντο τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών για την θετική ολοκλήρωση της α' φάσης των διαδικασιών ελέγχου-αξιολόγησης της προσφοράς που κατατέθηκε για το έργο από την Ελληνο-ινδική κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ και της GMR, ο κ. Καλογεράκης ρωτήθηκε από την παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων Κατερίνα Σαλαπάτα γιατί η α' φάση ελέγχου ''τράβηξε'' τόσους μήνες.

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος αποκάλυψε λοιπόν τον λόγο, βγάζοντας είδηση επί του ''πιεστηρίου''. Όπως ανέφερε, το πρώτο στάδιο του ελέγχου της προσφοράς, "τράβηξε" τόσους μήνες όχι επειδή στην Επιτροπή Διαγωνισμού κωλυσιεργούσαν αλλά επειδή μεσολάβησε μια απόπειρα νομικής εμπλοκής μέσω δικαστικής προσφυγής άλλης, ανταγωνίστριας εταιρείας...

Ας δούμε αναλυτικά το χρονικό όπως το αποκάλυψε-καρέ πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Η δημοπράτηση του έργου του νέου αεροδρομίου Καστελίου έγινε στις 27 Οκτωβρίου 2016. Την ίδια ημέρα έγινε και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου που όρισε το Υπουργείο Υποδομών. Επιτροπή 9μελής, στην οποία συμμετέχει και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Ένα περίπου μήνα μετά, στα τέλη Νοεμβρίου, μια ελληνική εταιρεία, ο ΑΚΤΩΡ προσέφυγε με ασφαλιστικά μέτρα κατά του Υπουργείου Υποδομών, ζητώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες ελέγχου της προσφοράς.

Μια νομική προσφυγή που έγινε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Όπως αποκάλυψε ο κ. Καλογεράκης, στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή Αναστολών του άρθρου 5 του ΣτΕ συνεδρίασε και απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα του Άκτωρα.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για να συνεχίσουν οι διαδικασίες ελέγχου της προσφοράς όμως η Επιτροπή Διαγωνισμού ήταν υποχρεωμένη να περιμένει την καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που είθισται να βγαίνει με καθυστέρηση. Πράγματι, η απόφαση του ΣτΕ που ήταν απορριπτική στην προσφυγή του Άκτωρα καθαρογράφτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό λοιπόν ήταν και το σκηνικό της καθυστέρησης. Ο λόγος δηλαδή που η α' φάση ελέγχου-αξιολόγησης της προσφοράς για το έργο δεν ολοκληρώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου όπως είχαν προαναγγείλει πολιτικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης.

Αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στις 9 Μαρτίου για να βγει η απόφαση και να ανακοινωθεί επισήμως από το Υπουργείο Υποδομών ότι ο φάκελος της προσφοράς κατά το πρώτο κομμάτι του κρίθηκε πλήρης...


ΡεπορτάζΜπάμπης Σαββίδης - klik neakriti.gr