Πλουμή - Παραγιουδάκης

Από την Κρήτη ξεκίνησε τα γυρίσματα της νέας του ταινίας ο Παντελής Βούλγαρης


Ο Παντελής Βούλγαρης, τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχία της “Μικράς Αγγλίας”, ετοιμάζει “Το Τελευταίο Σημείωμα”, ταινία εποχής που ξεκίνησε γυρίσματα στις Φυλακές Ιτζεδίν των Χανίων, ενώ θα συνεχιστούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Κρήτης και της Αττικής.
Οπως αναφέρει το athinorama.gr, η ταινία μας μεταφέρει στην κατοχική Ελλάδα όταν οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 200 αγωνιστές στην Καισαριανή, ως αντίποινα στην αντιστασιακή δράση, μερικούς μήνες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Κεντρικός ήρωας είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε φυλακές κι εξορίες από το 1936. Hταν μάρτυρας όλων των ναζιστικών αγριοτήτων εκτελώντας χρέη διερμηνέα του διοικητή Φίσερ των φυλακών Χαϊδαρίου. Η γυναίκα του, Χαρά Λιουδάκη, τον στήριζε περιμένοντας καρτερικά να επιστρέψει, παρά τις δυσκολίες και τα λιγοστά επισκεπτήρια που δικαιούταν, πάντα υπό την απειλή όπλων. Oταν η Αντίσταση στήσει ενέδρα στην περιοχή των Μολάων, σκοτώνοντας το διοικητή Κρες και τρεις άντρες της συνοδείας του, οι Γερμανοί διατάζουν την εκτέλεση πενήντα Ελλήνων για κάθε νεκρό. Τότε ο Φίσερ, δίνει την ευκαιρία στο Ναπολέοντα να σωθεί βάζοντας άλλον στη θέση του στη λίστα των μελλοθανάτων, με τον τελευταίο να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα ζωής.
Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στη δεκαετία του ’40, οκτώ χρόνια μετά την “Ψυχή Βαθιά”, για να αφηγηθεί την περίπτωση ενός σπαρακτικού ηθικού αδιεξόδου, που συνδυάζει τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα με το πολιτικό δράμα, διαχρονικά χαρακτηριστικά των ταινιών του. Το σενάριο υπογράφει η Ιωάννα Καρυστιάνη, με πρωταγωνιστές τους Ανδρέα Κωνσταντίνου (“Ουζερί Τσιτσάνης”) το Γερμανό ηθοποιό Αντρέ Χένικε (“Μια Επικίνδυνη Μέθοδος”) και την Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Μελία Κρίλινγκ (“Οι Βοργίες”) ως η Χαρά Λιουδάκη.

Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι: Τάσος Δήμας, Βασίλης Κουκαλάνι, Αινείας Τσαμάτης, Λουκάς Κυριαζής, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Λευτέρης Λαμπράκης, Μιχάλης Αεράκης, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Μανώλης Ψαρουδάκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Βασίλης Σύρρος, Δημήτρης Καλογεράκης, Μανώλης Μαυράκης, Μηνάς Μισύρης, Τάσος Καϊσαρλής, Αντώνης Παλιεράκης, Νίκος Ράμμος, Μιχάλης Τακτικάκης, Θεώνη Κουτσουνάκη.

Σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Σίμος Σαρκετζής («Νοτιάς», «Μικρά Αγγλία») στην διεύθυνση φωτογραφίας, ο Τάκης Γιαννόπουλος («Μικρά Αγγλία», «J.A.C.E.», «Νύφες») στο μοντάζ, ο Σπύρος Λάσκαρης («Η Ρόζα της Σμύρνης», «Νοτιάς», «Τετάρτη 4:45»), στα σκηνικά, η Γιούλα Ζωϊοπούλου («Η Ρόζα της Σμύρνης», «Μικρά Αγγλία» στα κοστούμια και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης («Νήμα», «Όντως Φιλιούνται», «Park») στη μουσική.



«Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου από την Tanweer.