Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ανακοίνωση - διαμαρτυρία για τη σύλληψη και προσαγωγή του Αντιπροέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία


Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, το πρωί της Πέμπτης στις 9 πμ, η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ από κοινού με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Ηρακλείου, ενάντια στη σύλληψη και προσαγωγή στον εισαγγελέα μικροκαλλιεργητή-άνεργου, αντιπροέδρου του Αγροτικού Συλλόγου, λόγω χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία από την περίοδο που είχε επαγγελματική δραστηριότητα.


Στην κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές και μέλη σωματείων, ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που από τη μια ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, κι από την άλλη, τσακίζει το εισόδημα και την περιουσία των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, ενώ μοιράστηκε και σχετική ανακοίνωση.

Τελικά, η ποινή που επέβαλλε ο εισαγγελέας μετατράπηκε σε προσφορά σε κοινωνική εργασία.


Από την Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ - Αγροτικός Σύλλογος Δ. Ηρακλείου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε τη σύλληψη του αντιπρόεδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου (άνεργου μικροκαλλιεργητή, πρώην μικρομαγαζάτορα), που προσήχθη στο Αστυνομικό Μέγαρο, επειδή σε εξακρίβωση στοιχείων, σε τυχαίο τροχαίο συμβάν, βρέθηκε οφειλέτης για ποσό σε ασφαλιστικά ταμεία από την εποχή που διατηρούσε επαγγελματική δραστηριότητα, κρατήθηκε για μια μέρα, και σήμερα προσάγεται στον εισαγγελέα ώστε να εκτελεστεί η ποινή του.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

Το κράτος εξαντλεί την αυστηρότητά του σε εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς επαγγελματίες και φτωχούς αγρότες, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι «νόμιμα» φοροδιαφεύγουν, απαλλάσσονται από χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που βρίσκει τη στήριξη 222 βουλευτών που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, είναι βαθειά ταξική. Στρέφεται ενάντια στο λαό, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, πρόσφατα μείωσε το ακατάσχετο στα 5.000 ευρώ για οφειλέτες σε ασφαλιστικά ταμεία, τσακίζει το αφορολόγητο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων. Την ίδια στιγμή, αφήνει στο απυρόβλητο τους πραγματικά ένοχους για τα βάσανα του λαού, τους καπιταλιστές. Είναι νωπή η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη διαγραφή προστίμων σε μεγάλες επιχειρήσεις εξαιτίας παράνομων συναλλαγών.

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση της αδυναμίας κάθε συναδέλφου να πληρώσει τις οφειλές του. Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω κάθε διάταξη που οδηγεί στην ποινικοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των ανέργων, που βρεθήκαν σε δύσκολη θέση, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Καλούμε τα σωματεία επαγγελματιών, τους αγροτικούς συλλόγους του νομού, τα εργατικά σωματεία, να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτή την πολιτική. Απαιτούμε:

· Πάγωμα χρεών μικρομεσαίων επαγγελματιών/αγροτών προς ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, τράπεζες και μεγαλοπρομηθευτές ιδιώτες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μη ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

· Να διαγραφούν τα χρέη συναδέλφων κατά 50% όσων έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, και κατά 30% όσων τη συνεχίζουν, να διαγραφούν προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις που προστεθήκαν στην διάρκεια της κρίσης, να κεφαλαιοποιηθούν οι οφειλές και να ρυθμιστεί η εξόφληση τους στο ύψος του 10% του εισοδήματος του οφειλέτη.

· Να σταματήσουν οι διώξεις για χρέη προς το δημόσιο, τράπεζες και μεγαλοπρομηθευτές ιδιώτες, για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες/αγρότες.

· Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη αυτοαπασχολούμενων για την ατομική τους ασφάλιση, να παρθεί πίσω η διάταξη για το ακατάσχετο.

· Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας. Αναστολή των κατασχέσεων, επαγγελματικής στέγης, εξοπλισμού, μεταφορικών μέσων, τραπεζικών λογαριασμών κλπ, για τους αυτοαπασχολούμενους που διατηρούν την επιχείρηση τους.



Η μόνη απάντηση στην κυβερνητική αυθαιρεσία και την καταστολή, είναι η κοινή δράση αυτοαπασχολούμενων-φτωχών αγροτών-εργαζομένων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.