Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τι έκπληξη ετοιμάζεται για το θέρετρο της Αγ. Πελαγίας


Το ερχόμενο καλοκαίρι, οι νύχτες θα είναι διαφορετικές στην Αγία Πελαγία, καθώς η παραλία του τουριστικού θέρετρου θα μαγνητίζει τα βλέμματα χιλιάδων πολιτών και επισκεπτών λόγω του υποθαλάσσιου φωτισμού, με το θέαμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε χρηματοδότηση για τον υποθαλάσσιο φωτισμό της παραλίας της Αγίας Πελαγίας, ύψους 79.500 ευρώ, έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί τους προσεχείς μήνες ώστε τα αποτελέσματα να είναι ορατά από τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως εκτιμά η κ. Εύη Αποστολάκη, πρόεδρος της Μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας Δήμου Μαλεβίζου.

« Το έργο περιλαμβάνει φωτιστικά σώματα στον βυθό, ανατολικά και δυτικά της παραλίας και σε ένα μήκος 350 μέτρων. Από τον Αύγουστο θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το έργο, το οποίο παράλληλα θα εμπλουτίσει τη θαλάσσια ζωή», δήλωσε στην KRHTH ΤV η κα Αποστολάκη.




Αναζητείται λύση για τη διάβρωση

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων στο πλαίσιο της μελέτης κατασκευής έργων προστασίας της ακτογραμμής για τη δημιουργία ύφαλου μόλου, με στόχο τη δημιουργία παραλίας πλάτους έως και 40 μέτρα.

Όπως είναι γνωστό, η παραλία της Αγίας Πελαγίας έχει περιοριστεί ανησυχητικά καθώς σε αρκετά σημεία της δεν ξεπερνά τα 3 -4 μέτρα.

Ήδη, σύμφωνα με την κ. Αποστολάκη, ο δήμος έχει λάβει την πρώτη έγκριση από το υπουργείο Υποδομών και από το ΓΕΝ ενώ τον επόμενο μήνα καταφθάνουν δύτες από το υπουργείο Πολιτισμού οι οποίοι θα ελέγξουν το σημείο όπου θα γίνει η παρέμβαση για το αν δηλαδή υπάρχει αρχαιολογικός θησαυρός ή όχι, ώστε στη συνέχεια να λάβουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής όπως χαρακτηρίζεται καθώς θα δώσει το "φιλί της ζωής" στην τουριστική βιομηχανία της Αγίας Πελαγίας, η οποία θα αποκτήσει ξανά μια παραλία από 20 έως 40 μέτρα.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, πρόκειται για μια ήπια παρέμβαση η οποία δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον, με τον ύφαλο μόλο να …χωροθετείται στο μπροστινό ακρωτήρι και στο ανατολικό άκρο της παραλίας, σε μήκος 90 μέτρων και ύψους 70 μέτρων.

Με την φυσική αναπλήρωση άμμου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης που απειλεί την τουριστική βιομηχανία της Αγίας Πελαγίας.

Όπως εκτιμάται από τη δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, στο επόμενο 6μηνο αναμένεται να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η παραλία πλάτους έως και 40 μέτρα θα είναι πραγματικότητα σε 2 χρόνια!

ΡεπορτάζΓεωργία Μακάκη - click neakriti.gr