Πλουμή - Παραγιουδάκης

Χαμόγελο του Παιδιού: Ξεκινά στο Ηράκλειο η δημιουργία σπιτιού για τη φιλοξενία παιδιών που έχουν πέσει θύματα βίας


Οι δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού» τα 2,5 χρόνια παρουσίας του στην Κρήτη, παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Χανίων, στο πλαίσιο της οποίας τιμήθηκαν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που έχουν στηρίξει τη δράση του οργανισμού.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τους Χανιώτες και το πώς υποδέχτηκαν το «Χαμόγελο». «Εκεί στη Μαργουνίου όλη η γειτονιά είχε ετοιμάσει τραπέζι για να μας υποδεχτεί. Οι νοικοκυρές είχαν συνεννοηθεί για το τι θα μαγειρέψουν, είχαν κάνει τις προετοιμασίες, ο κρεοπώλης της γειτονιάς είχε δώσει τα κρέατα. Αυτός είναι ο μικρόκοσμος των Χανίων, αυτή η φιλοξενία που δεν είναι καθόλου αυτονότητη» είπε ενώπιον της κατάμεστης από κόσμο αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου.



«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Κρήτη

Από τον Οκτώβρη του 2014 που ξεκίνησε στα Χανιά η λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Οργανισμό στηρίχτηκαν 6.558 παιδιά και οι οικογένειές τους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κοινωνικός λειτουργός Γρηγόρης Μαρινάκης.

Η στήριξη περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης και παρεμβάσεις, για παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή που έχουν εξαφανιστεί.




Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καταγγελίες για παιδιά θύματα βίας στην Κρήτη, από μόλις 2 το 2014, αυξήθηκαν σε 22 το 2015 και σε 28 το 2016, οι οποίες αφορούσαν 39 παιδιά. Ακόμη, το Χαμόγελο δέχτηκε 4 αιτήματα φιλοξενίας για 7 παιδιά.

Με το κινητό ιατρείο του Οργανισμού, έγιναν αυτά τα 2,5 χρόνια, 3.630 εξετάσεις σε 1,242 παιδιά ενώ στηρίχτηκαν με ιατρικές παρεμβάσεις 106 παιδιά.

Τέλος, το «Χαμόγελο» κινητοποιήθηκε για 5 παιδιά που εξαφανίστηκαν εκ των οποίων το ένα συνεχίζει να αναζητείται.




Σπίτι για παιδιά θύματα βίας

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, ξεκινά στο Ηράκλειο η δημιουργία σπιτιού για τη φιλοξενία παιδιών που έχουν πέσει θύματα βίας.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Την εκδήλωση άνοιξαν με κρητική μουσική, μαθητές του Αντώνη Μαρτσάκη ενώ την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Μαρίνα Γιακουμάκη.