Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το ψάρι που πωλείται χρυσάφι στην Κύπρο και στην Κρήτη δεν έχει ζήτηση


Στην Κύπρο πωλείται 28 ευρώ το κιλό και θεωρείται πολύ νόστιμο, στην Κρήτη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες αλλά οι ψαράδες το αποφεύγουν καθώς δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση στην αγορά.


Η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ, έχει ταράξει το οικοσύστημα των θαλασσών της Μεσογείου, με τις συνέπειές να έχουν γίνει ορατές στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια,καθώς έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι ... Λεσσεψιανοί μετανάστες (Έτσι ονομάζονται τα είδη που έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά τη διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ το 1869) .

Αν μη τι άλλο, όπως είπε στο Flashnews.gr, η προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας στα Χανιά, Ανεζάκη Ευαγγελία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί τους και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να έχουμε ακόμα περισσότερα είδη από αυτά, είτε επικίνδυνα είτε προς κατανάλωση.

Στην Κρήτη τα κύρια είδη που έχουν εντοπιστεί και θεωρούνται επικίνδυνα προς τον άνθρωπο είναι ο Λαγοκέφαλος και πρόσφατα το Λεοντόψαρο που έκανε την εμφάνιση του προς το παρών, μόνο στα Ανατολικά του νησιού.

Ανάμεσα σε αυτά τα ξενικά είδη ψαριών είναι και ο "Γερμανός", ένα πολύ νόστιμο ψάρια προς κατανάλωση που στην Κύπρο πωλείται χρυσάφι!

"Γερμανός ή Αγριόσαλπα"


Ο Γερμανός ή Αγριόσαλπα,είναι ένα ξενικό είδος ψαριού, ψαρεύεται από επαγγελματίες σε μεγάλες ποσότητες στα Χανιά, αλλά και σε όλη την Κρήτη, αλλά δεν πωλείται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά, με αποτέλεσμα είτε να το ξαναπετάνε στη θάλασσα είτε να το καταναλώνουν οι ίδιοι οι ψαράδες

"Στην Κύπρο πωλείται περίπου 28 ευρώ το κιλό ενώ την εμφάνιση του έχει κάνει και στην Ρόδο. Παρόλο που στην Κρήτη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους ψαράδες να τα βγάλουν από την θάλασσα εφόσον δεν υπάρχει ζήτηση για κατανάλωση. Οι Κύπριοι έρχονται στην Κρήτη για διακοπές και στις ταβέρνες ζητάνε το συγκεκριμένο ψάρι για κατανάλωση, καθώς είναι πολύ νόστιμο" μας αναφέρει η κυρία Ανεζάκη.

Ο Πρόεδρος Αλιέων, κ. Φουντουλάκης, πήρε και αυτός θέση για το θέμα των ξενικών ειδών που έχουν εισβάλλει στην Κρήτη. Σχετικά με την "Αγριόσαλπα" μας είπε: "Ο κόσμος δεν το έχει μάθει! αυτό το ψάρι Πιστεύω όμως ότι και αυτό θα βρει το δρόμο του στην αγορά, όπως και τα άλλα είδη. Εμείς πάντως το βρίσκουμε συχνά στα δίχτυα μας.

"Λαγοκέφαλος"

"Ο Λαγοκέφαλος που είναι καθώς περιέχει επικίνδυνες τοξίνες που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και σε θάνατο." μας αναφέρει η κ. Ανεζάκη και συνεχίζει:

"Το μόνο κρούσμα στην Κρήτη το είχαμε πριν 1-2 χρόνια όταν κάποιοι Ρώσοι ναυτικοί το ψάρεψαν και το έφαγαν με αποτέλεσμα να τους περιθάλψουν σε νοσοκομείο στην Κρήτη."


"Ψαρεύεται όλο και περισσότερο και κάποιοι λένε να το δοκιμάσουν! Κατηγορηματικά εμείς λέμε όχι! Μερικοί μπορεί να είναι εξαιρετικά τυχεροί και να μην τους επηρεάσει αν το φάνε ωστόσο σε άλλους μπορεί να επιφέρει και θάνατο. Τον Λαγοκέφαλο τον βρίσκουμε κυρίως στα ανατολικά της Κρήτης. Στα Χανιά έχει κάνει την εμφάνιση του βόρεια και δυτικά. Ωστόσο πρόκειται για ένα ψάρι που κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνιση του."

Πρόβλημα για τα Χανιά ο "Λαγοκέφαλος"

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των Αλιέων στο Flashnews.gr, η εμφάνιση του Λαγοκέφαλου είναι πολύ συχνή στα Χανιά και ιδιαίτερα από Ανατολικά προς τα Δυτικά.

"Μεγαλώνει πολύ επικίνδυνα, το μέγεθος του μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα ενώ το κυριότερο είναι οτι προκαλεί προβλήματα και στος αλιείς. Τρώει δηλαδή, ψάρια από τα παραγάδια, από τα δίχτυα, τα δολώματα κτλ."

Χαριτολογώντας ο κ.Φουντουλάκης μας είπε ότι " Ο μόνος τρόπος να το εξαφανίσουμε αυτό το ψάρι είναι να βρούμε πως μπορούμε να το καταναλώσουμε"

Λεοντόψαρο

"Από την άλλη το Λεοντόψαρο εμφανίστηκε πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι και σιγά σιγά αυξάνεται η εμφάνιση του, πρόσφατα έπιασαν δύο στο Λασίθι και δύο στον Λέντα του Ηρακλείου. Έχει δηλητηριώδη αγκάθια και πονάει εξαιρετικά πολύ και η περίθαλψη στο νοσοκομείο είναι αναγκαία." μας λέει η κ. 


Η συνήθης πορεία αυτών των ψαριών είναι Ισραήλ - Κύπρος - Ρόδος - Κρήτη. Και τα τρία είδη πάντως προκαλούν αναταράξεις στο οικοσύστημα ενώ ο Λαγοκέφαλος και το Λεοντόψαρο είναι χωροκρατικά και τρέφονται σε μεγάλες ποσότητες με ψάρια.

Μάλιστα, όσον αφορά το Λεοντόψαρο, γεννάει χιλιάδες αυγά κάθε 40 μέρες, κάνοντας αντιληπτό πόσο εύκολα μπορεί να επεκταθεί στις θαλάσσιες περιοχές.

Και η Αγριόσαλπα, ωστόσο, όπως μας λέει ο κ. Φουντουλάκης προκαλεί προβλήματα στο οικοσύστημα καθώς "ανταγωνίζεται" την τροφή άλλων ψαριών που υπάρχουν στις θάλασσες μας εδώ και πολλά χρόνια, "δεν ξέρω πόση ποσότητα φαγητού μπορεί να υπάρχει που μπορούν να επιβιώσουν και τα ξενικά είδη και τα δικά μας.




click flashnews.gr