Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μαθητές μαγειρεύουν όπως την εποχή του... Μίνωα!


Aφιερώνουν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους τα Σαββατοκύριακα, για να μάθουν να παρασκευάζουν μαγειρέματα που φτάνουν μέχρι και τη Μινωική περίοδο. Ο λόγος για 45 μαθητές οι οποίοι μαζί με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, ξεκίνησαν από την αρχή της σχολικής περιόδου και συνεχίζουν το συναρπαστικό βιωματικό τους «Ταξίδι στις γεύσεις της Κρήτης», υλοποιώντας πολιτιστικό πρόγραμμα.


Το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας είναι το πρώτο και παλαιότερο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής. Ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου του 1917 και συμπληρώνει εφέτος 100 χρόνια λειτουργίας.

Ο διευθυντής του σχολείου Θοδωρής Μανουσάκης, ο υποδιευθυντής Φιλοκτήτης Τζαράκης και οι καθηγήτριες Βάσω Γκιώνη, Σεβαστή Πιταροκοίλη, και Πόπη Ζερβάκη, αποφάσισαν στην αρχή της τρέχουσας σχολικής περιόδου, να υλοποιήσουν μαζί με τους μαθητές τους ένα 5μηνο πολιτιστικό πρόγραμμα, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν την κρητική γαστρονομία, μέσα από μια βιωματική γευστική διαδρομή, που ξεκινά από τη Μινωική εποχή και φτάνει στο σήμερα.


Μινωικά μαγειρέματα

Οι 45 μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται κάθε Σαββατοκύριακο στο χώρο του 1ου Γυμνασίου, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν με τις συμβουλές και τις οδηγίες που παίρνουν από τις τρείς υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, να παρασκευάζουν και να γεύονται φαγητά και γλυκά που ξεκινούν από τη Μινωική περίοδο. Θα μάθουν στο τέλος του προγράμματος και τα Μινωικά μαγειρέματα με τη διδασκαλία της Jerolyn Elizabeth Morisson, και θα συνεχίσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου, να ταξιδεύουν στις γεύσεις της Κρήτης, μαγειρεύοντας πολλές παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, χρησιμοποιώντας μόνο Ιεραπετρίτικο ελαιόλαδο και αγνά υλικά της Κρήτης, κάποια απο τα οποία γνωρίζουν πρώτη φορά όπως π.χ. είναι το πετιμέζι και το ταχίνι.

«Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, δεν έχουμε πάρει καμιά χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας . Έχουμε όμως τη βοήθεια των χορηγών που μας έχει εξασφαλίσει ο Σύλλογος Γονέων του Γυμνασίου μας.

Εμείς οι καθηγήτριες που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα έχουμε προσφερθεί εθελοντικά να βοηθήσουμε τα παιδιά εκτός του σχολικού προγράμματος, ξεκλέβοντας κάποιες ώρες τα Σαββατοκύριακα από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας, από τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές μας ,να αποκτήσουν κάποιες δεξιότητες χρήσιμες για τη ζωή τους.

Να τους μάθουμε να μαγειρεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο, για να συνηθίσουν την υγιεινή κρητική διατροφή.

Να έρθουν σε επαφή με τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας , μαθαίνοντας παράλληλα και τις επιρροές που είχε η κρητική διατροφή, από τους διάφορους κατακτητές, αλλά και εκείνες που έφεραν στην περιοχή μας οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ως φορείς Πολιτισμού.

Προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά, να παρασκευάζουν ακόμη και τα αγαπημένα τους αλλά ξενόφερτα φαγητά, όπως είναι οι πίτσες και τα χάμπουργκερ, με αγνά υγιεινά ντόπια υλικά , αποφεύγοντας τα υλικά εκείνα που δεν κάνουν καλό στην υγεία τους», μας είπαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι στις γεύσεις της Κρήτης», Βάσω Γκιώνη, Σεβαστή Πιταροκοίλη και Πόπη Ζερβάκη.


Ρεπορτάζ Νίκος Πετάσης - klik neakriti.gr