Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο διάσημος Ηρακλειώτης αστρονόμος που ψάχνει (και ανακαλύπτει) νέους πλανήτες!- Εντόπισε νέο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα (φωτογραφίες & video)


Ο Ηρακλειώτης αστρονόμος Παύλος Κάλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, εντυπωσίασε με την ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη σε κίνηση εκτός του δικού μας συστήματος. Τώρα οι αναζητεί νέα πλανητικά συστήματα σε όλο το γαλαξία, ενώ με την ομάδα του έχει φτάσει στα "ίχνη" ενός ακόμα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του διαστήματος, ενώ συνεργάζεται με τη NASA για τις νέες διαστημικές ανακαλύψεις του.

Από το 2014 οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει την πιθανότητα να υπάρχει και 9ος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Στην ομάδα των ερευνητών είναι και ο Ηρακλειώτης καθηγητής Αστρονομίας, ο οποίος είχε περιγράψει τα "σημάδια" που εντοπίστηκαν. " Στη ζώνη Kuiper εντοπίστηκε μια μια συλλογή από παγωμένα αντικείμενα, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, ευθυγραμμισμένα με τέτοιο τρόπο, σαν να υπήρχε ένα άλλο αντικείμενο που διατάρασσε την πορεία του", λέει ο Κρητικός επιστήμονας.



Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτό το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι ένας άλλος πλανήτης, αλλά ήταν δύσκολο να εξακριβώσουν την ύπαρξή του. Θεωρούσαν όμως την απόδειξη "ισχυρή, αλλά έμμεση»".

Για τη "λογική" και τα "όπλα" με τα οποία ο ίδιος κάνει τις έρευνες του στο διάστημα, ο Παύλος Κάλας, σημειώνει: "Είναι σαν αυτό που κάνουν οι παλαιοντολόγοι. Όταν κοιτάς το έδαφος, μπορείς να δείτε τη βρωμιά και τους βράχους, αλλά ένας εκπαιδευμένος παλαιοντολόγος μπορεί να φτάσει και να βρει ένα οστό κάτω από τα βράχια", είπε ο Κάλας. "Δεν υπάρχει λογισμικό που να μπορεί να κάνει ό,τι ο παλαιοντολόγος, η ανθρώπινη έρευνα και το μάτι".

Εξηγώντας στην πράξη τον τρόπο της δικής του "μάχης", ο Κάλας σημειώνει στην προσωπική του σελίδα στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ ότι η εμπειρία και η συνέχιση της έρευνας σχετίζεται με τις άμεσες εικόνες που μπορεί να έχει από το διάστημα. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιεί τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια Hubble και Gemini, που μπορούν να του δώσουν άμεσες εικόνες από σημεία και στοιχεία που βρίσκονται δεκάδες έτη φωτός μακριά.

Τώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις του ίδιου και της ομάδας του για τον 9ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος αλλά και τις ανακαλύψεις και νέων πλανητικών συστημάτων.

Δείτε και το βίντεο με δηλώσεις του για την αναζήτηση των νέων πλανητών