Πλουμή - Παραγιουδάκης

Λιμνάκαρο: Το μαγικό άγνωστο Οροπέδιο της Κρήτης (φωτογραφίες - video)


Είναι γνωστό στους ορειβάτες ,στους λάτρεις της φύσης και των σπορ αλλά ένα τοπίο ανεξερεύνητο και αποκαλυπτικό για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το μαγευτικό μέρος. Το Λιμνάκαρο είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο Οροπέδιο στο Λασίθι και βρίσκεται σε υψόμετρο 1150 μέτρων.


Η θέα στο Λιμνάκαρο σου «κόβει» την ανάσα με φόντο πάντα τις κορυφές των βουνών, το χιόνι το χειμώνα δημιουργεί ένα λευκό μανδύα που καλύπτει τα πάντα, η φύση παίρνει μια αλλιώτικη όψη .





Ο φωτογραφικός φακός αποτύπωσε το παιχνίδι του φωτός με το χιόνι και την απίστευτη εικόνα γαλήνης και ηρεμίας που αντικρίζει ο επισκέπτης.






Αγαπημένος προορισμός για εκδρομείς

Σύμφωνα με την γραμματέα του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Ελένη Λάμπρου που μίλησε στο neakriti.gr

«ομάδες μας ανεβαίνουν συχνά στις κορυφές.Για να προσεγγίσεις στο σημείο μπορείς να φτάσεις με το αυτοκίνητο αρκεί να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία που γίνεται όταν πας σε χιονισμένα τοπία και είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα. Έπειτα αφήνεις το αυτοκίνητο για να κινηθείς. Στην περιοχή υπάρχει μάλιστα ορειβατικό καταφύγιο .Είναι πετρόχτιστο, με ξυλόσομπες, κουκέτες, όλα τα απαραίτητα και μετά από συνεννόηση προσφέρεται σε μέλη συλλόγων που θέλουν να διανυκτερεύσουν. Έχει ακόμα μια υπέροχη θέα σε πλαγιά».








Η ομορφιά της φύσης

Η ομορφιά της φύσης αφήνει κάθε επισκέπτη ετυπωσιασμένο ενώ το χιόνι καλύπτει τα πάντα.Όταν λιώνει διακρίνεται καλύτερα η άγρια χλωρίδα. Στο Οροπέδιο ευδοκιμούν καρυδιές, αχλαδιές, μηλιές και καστανιές ενώ κάποια σημεία μετρέπονται σε βοσκοτόπια.



Δείτε προτάσεις για λάτρεις των σπορ από την εκπομπή "Ανδριανή" στο Λιμνάκαρο



Όπως περιγράφει ο Ορειβατικός σύλλογος Αγίου Νικολάου «Το Οροπέδιο Λιμνάκαρο περιβάλλεται από ανατολικά, νότια-ανατολικά από το ύψωμα Λάζαρος της Δίκτης (υψόμετρο 2048) από δυτικά από το ύψωμα Στροβίλι (υψόμετρο 1533) και απόΒορρά από το ύψ.Μεγάλη Κορφή (υψόμετρο 1309).

Έχει τριγωνικό σχήμα με την κεφαλή του τριγώνου να εισχωρεί στον ορεινό όγκο της Δίκτης και την έναντι της κορυφής πλευρά να διατρέχει τα σύνορα με το Οροπέδιο του Λασιθίου.Η επιφάνεια του υπολογίζεται γύρω στα 750 στρέμματα και παρουσιάζει έντονηκλίση από τον νότο προς το βορρά".





Από το Οροπέδιο Λιμνάκαρου ιδέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ερχόμενο από το Άγιο Γεώργιο Λασιθίου.


Ρεπορτάζ Φιλία Σαριδάκη - Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης - klik neakriti.gr