Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ανακοίνωση κάλεσμα των αγροτών για άνοδο στην Αθήνα


Συνεχίζουμε τον αγώνα στο μπλόκο Πραιτωρίων πάνω από 18 μερόνυχτα, για να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας από την παραγωγή μας, κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων, την ΚΑΠ της ΕΕ, που μας ξεκληρίζει. 


Τα φετινά μπλόκα είναι συνέχεια των περσινών, όπου με σκληρό αγώνα αναγκάσαμε την κυβέρνηση σε παραχωρήσεις, όπως το αφορολόγητο, να μη φορολογηθεί μέρος των επιδοτήσεων, σταδιακή και όχι απότομη αύξηση εισφορών, κ.ά. Φάνηκε ότι μόνο με πίεση μπορούμε κάτι να κερδίσουμε. Αυτές ήταν κουτσουρεμένες παραχωρήσεις που γίνανε κάτω από την πίεση των μπλόκων, δεν έγινε «διάλογος και συμφωνία με την κυβέρνηση», όπως λένε διάφοροι της κυβέρνησης για να μας συκοφαντήσουν. Ο αγώνας είναι διαρκείας. Από πέρσι κάναμε δεκάδες κινητοποιήσεις, και κλιμακώσαμε σε μπλόκα με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό.

Φαίνονται οι δύο «γραμμές» που συγκρούονται μέσα στο κίνημα. Η μία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η άλλη υπηρετεί τα συμφέροντα μιας δράκας μεγαλοαγροτών, μέσα από διάφορα «σχήματα» που ξυπνάνε όποτε στήνονται μπλόκα, υπονομεύοντας τον αγώνα. Στην περιοχή μας, άλλοι που δεν εκπροσωπούν κανέναν αγρότη παρά τον εαυτό τους, κι άλλοι που αποκαλύπτονται με τα μεγαλοαγροτικά αιτήματα που προβάλουν. Μαζί καλλιεργούν την αναμονή, κηρύσσουν κάθε τόσο συλλαλητήρια χωρίς ημερομηνία ή αιτήματα. Τρώγονται για το ποιος θα είναι ο προνομιακός συνομιλητής της κυβέρνησης, μα συμφωνούν στον αφανισμό μας: δέχονται την ΚΑΠ, διεκδικούν από την κυβέρνηση μεγαλύτερα οφέλη για τους μεγαλοαγρότες από επιδοτήσεις-ενισχύσεις, προγράμματα, φοροελαφρύνσεις, όπως στην αγορά της γης μας, πατώντας στο διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», που ψήφισε η κυβέρνηση με δική τους απαίτηση.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη, ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εφαρμογή των μνημονίων και της ΚΑΠ. Στην ίδια πλευρά, απέναντι στους αγρότες, στέκονται οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν τα μνημόνια και στηρίζουν την ΚΑΠ, εμποροβιομήχανοι και μονοπώλια που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, μεγαλοαγρότες που παραμονεύουν σαν ύαινες ν' αρπάξουν τη γη και το βιός μας.

Μάταια ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα κουραστούμε και θα τα παρατήσουμε. Συνεχίζουμε με κλιμάκωση του αγώνα. Η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την περασμένη Τρίτη στη Νίκαια, με συμμετοχή δεκάδων μπλόκων, Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων, αποφάσισε συνάντηση με την κυβέρνηση την Παρασκευή 10/2, απαιτώντας την ικανοποίηση του πλαισίου πάλης μας, και πανελλαδικό συλλαλητήριο την Τρίτη 14/2 στην Αθήνα.



ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ 7μμ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13/2 ΣΤΙΣ 7μμ ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΤΗΣ ΑΝΕΚ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (20€ ΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)



ΜΠΛΟΚΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΩΝ

Πλαίσιο πάλης Αγροτικών Συλλόγων και Μπλόκων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων



• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

• Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων/πηγαδιών, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Άμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών στα ταμεία κάτω των 5.000€, καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις –η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000€ σε τραπεζικά βιβλιάρια, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής μια-δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.

• Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.

• Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.



• Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή.